Valtio ostamassa enemmistön Fingridistä

Hallitus haluaa ostaa kantaverkkoyhtiö Fingridin osake-enemmistön valtiolle. Talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi tänään Fingridin omistusta koskevat tavoitteet. Omistusmuutos pyritään tekemään vapaaehtoisin kaupoin Fortumin ja Pohjolan Voiman kanssa.

- Kantaverkkotoiminto on kansakunnan kaikkinaisen turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta erittäin selkeästi perustoiminto. Kantaverkolla on tehtäviä, joiden takia on luonnollista, että valtio tähän rooliin hakeutuu, sanoo elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.).

Fingrid omistaa Suomen sähkönjakelun kantaverkon. Sen tärkeimpiin tehtäviin kuuluu vastata sähkön siirrosta ja sähköjärjestelmän toimivuudesta.

Fortum ja Pohjolan Voima joutuvat myymään omistuksensa kantaverkkoyhtiössä EU-direktiivin takia, joka määrää erottamaan sähkön tuotannon ja jakelun. Sähkön tuottajat ja myyjät eivät saa omistaa sähkön kantaverkkoja. Fortum ja Pohjolan Voima omistavat tällä hetkellä yhtiöstä neljänneksen, mutta ovat aloittaneet selvittelyt osakkeidensa myynnistä.

Reilu 50 prosentin siivu

Valtio nostaa osuutensa vähintään 50,1 prosenttiin. Valtion osuus Fingridistä on nykyisellään 12 prosenttia. Pääasiassa eläke- ja vakuutusyhtiöistä koostuvalla ryhmällä on puolestaan noin 38 prosenttia osakkeista. Pekkarinen ei lähde arvioimaan Fingrid-siivun hintaa.

- Tämä ei ole huono sijoitus valtiolle. Valtio pyrkii saamaan omistajuudelleen oikeudenmukaisen ja kohtuullisen tuoton myös sähkön käyttäjien kannalta, Pekkarinen sanoo.

Valtio etsii kumppaneikseen pitkäaikaisesti yhtiöön sitoutuvia kotimaisia institutionaalisia sijoittajia sekä sähköä käyttävää kotimaista teollisuutta. Nykyiset osakkaina olevat eläke- ja vakuutusyhtiöt voivat myös lisätä omistustaan.

- Tämän jälkeen linjaus annetaan asianomaisille tahoille tiedoksi ja neuvotteluprosessi lähtee liikkeelle, Pekkarinen sanoo.

Fingridin hinta voi nousta hyvinkin korkeaksi. Pekkarinen ei ennen neuvotteluja suostu arvioimaan yhtiön arvoa. Fingridin aiemman arvion mukaan kantaverkon jälleenhankinta-arvo voi liikkua 3,5-4 miljardissa eurossa.

(MTV3-STT)

Katso Maria Valkaman juttu (Kauppalehden talousuutiset 16.06.2009)

Lue myös:

    Uusimmat