Mainos

Valtio ostaa poistettavat liha-luujauhorehut

Valtio ostaa tiloilta, kaupoilta ja teollisuudelta liha-luujauhoa sisältävät rehuvalmisteet, joiden käytön EU kielsi BSE-taudin leviämisriskin vuoksi.

Poistettu rehu on tarkoitus myydä myöhemmin turkiseläinrehua valmistaville yrityksille. Valtio käyttää operaatioon budjettivaroja yhteensä noin 29 miljoonaa markkaa, josta valtaosa kuluu rehun keräilyyn tiloilta. Valtio arvioi saavansa tästä tuloja 5-7 miljoonaa markkaa, jos se saa myytyä kaiken kerätyn rehumäärän.

Valtioneuvosto päätti tänään rehun takaisinvetotavasta. Ostoon päädyttiin, koska EU:n päätös piti saattaa lyhyessä ajassa voimaan. Valtio arvioi saavansa tästä tuloja 5-7 miljoonaa markkaa, jos se saa myytyä kaiken kerätyn rehumäärän. Valtio ei aio maksaa viljelijöille hinnanerokorvausta siitä, että tilat joutuvat korvaamaan liha-luujauhoa sisältävät rehuseokset kalliimmilla rehuilla.

Liha-luujauhoa sisältäviä rehuvalmisteita arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 5 500-6 000 sika- ja siipikarjatilalla yhteensä lähes 17 miljoonaa kiloa. Nautojen ruokinnassa mitään lihaluujauhovalmisteita ei ole saanut käyttää vuoden 1995 jälkeen. Turkiseläimille näiden rehuseosten syöttäminen on sallittua.

Irtorehusta vain osa saadaan pois

Maatiloilla arvioidaan olevan noin 10 miljoonaa kiloa rehuvalmisteita irtotavarana, jonka kerääminen rehusiiloista on maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan kallista ja erittäin vaikeaa. 10 miljoonasta kilosta saadaan ministeriön arvion mukaan pois vain noin miljoona kiloa. Säkeissä olevaa jauhoa on yli kuusi miljoonaa kiloa, jonka kerääminen tiloilta on irtorehua helpompaa.

Tila saa pois kerättävästä rehusta 2,86 markkaa kilolta. Rehuja myyviä maataloustarvikekauppoja on noin

Turkiseläimille rehun syöttäminen ei ole karjasta poiketen kiellettyä.

400 kappaletta, joiden varastoissa on noin puoli miljoonaa kiloa lihaluujauhoa sisältäviä rehuvalmisteita. Rehuteollisuuden varastoissa valmisteita on noin 1,2 miljoonaa kiloa. Myöskään rehuteollisuus ei saa korvausta käyttämättä jäävistä rehuraaka-aineista.

Suuret rehunvalmistajat ovat lopettaneet jo joulukuun puolivälissä lihaluujauhon lisäämisen rehuvalmisteisiin. Kiellettyjen rehuseosten keräily on annettu Kasvintuotannon tarkastuskeskukselle, joka ostaa tarvittavan kuljetuspalvelun kuljetusliikkeeltä. Jos valtio ei saa myydyksi kerättyä rehua turkiseläinrehuvalmistajille suunnitellusti, koituu rehuvalmisteiden hävittämisestä valtiolle lisäkustannuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.