Mainos

Valtio lyhensi velkaa 2,9 miljardilla eurolla

Suomen valtio on lyhentänyt viime vuonna velkaansa tuntuvasti etukäteen suunniteltua enemmän eli 2,9 miljardilla eurolla. Syynä olivat odotettua suuremmat tulot. Valtion velka laski vuoden lopussa 56,1 miljardiin euroon, kerrotaan Valtiokonttorista.

Jokaista suomalaista kohti laskettu velka pieneni 585 euroa. Tilastosuomalaisella oli vuoden lopussa harteillaan 10 600 euroa valtion velkaa, kun summa vuotta aiemmin oli 11 185 euroa.

Toimialajohtaja Teppo Koiviston mukaan Suomi elää parhaillaan poikkeuksellisen vaurasta aikaa, etenkin parin vuosikymmenen takaiseen verrattuna. Se tuntuu myös valtion taloudessa. Valtion rahoitustarve pienentyy ja lainaa saa valtiolle edullisella hinnalla.

- Vähentyneen uudelleenrahoitustarpeen takia valtion lainat tulevat tulevaisuudessa olemaan pienempiä ja niitä lasketaan liikkeeseen harvemmin kuin tähän asti, kertoi Koivisto. Valtio on lainanottostrategiansa mukaan laskenut liikkeeseen joka toinen vuosi 11 vuoden ja joka toinen vuosi 5 vuoden euroviitelainan.

Korkoja valtio maksoi velastaan viime vuonna 2,4 miljardia euroa. Valtion velan efektiivinen korko laski 0,2 prosenttiyksikköä vuotta aiemmasta ja oli 4,0 prosenttia. Alhaisimman koron vuosina 2004 ja 2005 velasta maksettu korko oli vain 3,8 prosenttia.

Valtion velka laski viime vuonna noin 32 prosenttiin Suomen bruttokansantuotteesta eli kokonaistuotannon arvosta. Se pienentyi kolmessa vuodessa bruttokansantuotteeseen suhteutettuna lähes 10 prosenttiyksikköä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.