Mainos

Valtio luopumassa enemmistöosuudestaan Fortumissa

Valtio haluaa säilyttää määräysvallan uudessakin Fortumissa, mutta on valmis luopumaan enemmistöosuudestaan öljyliiketoiminnassa.

Hallitus pyytää eduskunnalta lupaa esittää Fortumin osakkeiden myymistä, jolla valtio luopuisi enemmistöosuudestaan uudessa Fortumin öljyliiketoiminnassa. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle perjantaina. Esityksen mukaan valtio säilyttää määräysvallan tulevassa Fortum Oilissa, mutta toisaalta osakemyynti on tarkoitus mitoittaa niin, että sijoittajien kiinnostus öljy-yhtiötä kohtaan lisääntyisi.

Kun Fortum jakautuu kahtia sähkö- ja öljy-yhtiöihin, valtion osuus öljyliiketoimintaa harjoittavassä yhtiössä on vähintään kolmannes. Alkuvaiheessa osuus on kuitenkin vähintään 49 prosenttia. Nykyisin valtio omistaa koko Fortumin osakkeista reilut 60 prosenttia.

Osakemyynnillä rahoitetaan Porvoon jalostamon 500 miljoonan euron investointi rikittömän dieselpolttoaineen tuottamiseksi. Investointi tuo 100 uutta pysyvää työpaikkaa. Lisäksi tulevat rakennusaikana tarjottavat työpaikat.
Fortum on halunnut eriyttää öljyliiketoiminnan voidakseen paremmin operoida kasvavilla Venäjän markkinoilla. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on kannattanut Fortumin kahtiajakoa, koska sitä kautta voidaan saada sijoittajilta rahaa yhtiöitten kehittämiseen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.10.2003)

Eduskunnassa hallituksen esitys sai ristiriitaisen vastaanoton.

(Seitsemän uutiset 09.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.