Mainos

Valtio korvaa osan tulvavahingoista

Valtio korvaa osan tulvavahingoista, kerrotaan maa- ja metsätalousministeriöstä.

Valtion talousarvioon on varattu vuosittain 841 000 euron määräraha poikkeuksellisten tulvien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta annetun lain nojalla.

- Korvauksista päätetään kuitenkin vasta hakemusten perusteella, ja niiden käsittelyyn menee kuukausia, kertoo vesihallintoneuvos Jaakko Sierla.

Korvausta voidaan myöntää enintään 80 prosenttia arvioiduista vahinkojen tai niiden estämiseksi tai rajoittamiseksi tehtyjen toimenpiteiden kustannusten määrästä. Korvausmahdollisuudet riippuvat vahinkojen kokonaismäärästä ja vahinkokohteista.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan valtion varoista voidaan korvata keskimääräistä huomattavasti suuremmasta tai poikkeukselliseen aikaan sattuneesta tulvasta aiheutuneet vahingot. Tulvaa voidaan pitää poikkeuksellisena, jos tämän suuruisia tulvia esiintyy harvemmin kuin kerran 20 vuodessa.

- Minusta on jokseenkin selvää, että nyt puhutaan lain kriteerit täyttävistä tulvista. Sadetta on tullut niin valtavasti, että osassa maata puhutaan jopa kerran 200 vuodessa saatavista sademääristä, Sierla uskoo.

Korvausta maksetaan mm. rakennuksille, rakenteille ja irtaimistolle aiheutuneesta vahingosta. Puutarhakasvien osalta korvausta voidaan maksaa kasvavalle sadolle aiheutuneesta tulvavahingosta, jos se jää satovahinkokorvausjärjestelmän soveltamisalueen ulkopuolelle.

Poikkeuksellisen vähäsateisena vuonna 2003 korvauksia maksettiin vain 3 500 euroa, kun esimerkiksi vuonna 2000 niitä maksettiin 1.2 miljoonaa euroa. Korvausta haetaan kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.