Mainos

Valtio kantaa osuutensa indeksitarkistuksin

Valtiovarainministerin mukaan uutta kehysrahaa ei ole tulossa. Katainen kiistää, että hallitus olisi nostamassa terveydenhuollon asiakasmaksuja päätöksillään.

Valtio aikoo kantaa osuutensa kuntien palkkaratkaisun tukemisessa pelkin indeksitarkistuksin ja aiemmin luvatulla 150 miljoonan lisärahalla.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan uutta kehysrahaa ei tule. Hallitus kuitenkin pidättäytyy uusista sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön lisäämisvelvoitteista kunnille.

Henkilöstön väheneminen alle peruspalveluohjelmassa määritellyn tarpeen ei myöskään enää alenna valtionosuusprosenttia, vaan syntyvä säästö jää kuntien käyttöön. Valtiovarainministeriön esittämien laskelmien mukaan kuntien valtionavut nousevat ensi vuonna nettovaikutukseltaan indeksikorotuksineen 755 miljoonaan, eli sadoilla miljoonilla kuluvan vuoden tasosta.

Katainen kiisti myös, että hallitus olisi nostamassa terveydenhuollon asiakasmaksuja omilla päätöksillään. Työmarkkinajohtaja Markku Jalosen maksukorotuspuheissa on Kataisen mukaan kyse kuntien omista päätöksistä nykyisin käytössä olevan raamin puitteissa.

- Mistään uusista palvelumaksujen korotuksista ei ole sovittu tämän paketin yhteydessä, eikä hallitusohjelman mukaan ole tarkoitus sopiakaan.

Valtiovarainministerin mukaan myöskään budjettiriihessä sovittujen 60 miljoonan euron maksukorotusten tiliyttämisestä kunnilta valtiolle ei luovuta. Ensi vuodelle kuitenkin myönnetään kertaluonteinen 18 miljoonan lisäys, joka on tarkoitettu kuntien tuloksellisuushankkeisiin liittyvien palkkausjärjestelmien edistämiseen.

Katainen korosti illalla hallituksen tiedotustilaisuudessa, ettei valtiolla ollut kuntien palkkaneuvotteluissa mitään roolia. Neuvotteluissa kumpikaan osapuoli ei myöskään ottanut missään vaiheessa esiin valtion roolia ikään kuin ylimääräisen rahan tuojana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.