Mainos

Valtio: Kanafarmarin kannehakemus hylättävä

Maa- ja metsätalousministeriö katsoo, että laitilalaisen maanviljelijän Sakari Muuvilan kannehakemus valtiota vastaan on hylättävä. Muuvila vaatii vahingonkorvauksia ja toimeentulokorvauksia elinkeinon lopettamisesta ja terveyden menetyksestä. Muuvila sanoo, että hän joutui jättämään kanalan pidon kannattamattomana, kun Suomi liittyi EU:hun.

Hän vaatii valtiota korvaamaan myös elinkeinon päättymisestä seuranneen terveyden menetyksen. Valtion puhevaltaa asiassa käyttävä maa- ja metsätalousministeriö korostaa vastauksessa Mynämäen käräjäoikeudelle, että kanne on hylättävä perusteettomana. Ministeriön mielestä Muuvila on myös velvoitettava maksamaan oikeudenkäyntikulut. Vastauksessa sanotaan, että Suomen liittymisellä EU:hun on ollut suuri vaikutus maassa harjoitettuun tukipolitiikkaan ja maanviljelijöiden tulotasoon. Liittymisen on hyväksynyt eduskunta, eikä se voi antaa Muuvilalle eikä muillekaan maanviljelijöille oikeutta vahingonkorvauksen vaatimiseen Suomen valtiolta.

Vastauksessa täsmennetään, että Muuvilan väitteet kohdistuvat eduskuntaan, koska se hyväksyi liittymissopimuksen EU:hun. Suomen kaltaisessa demokratiassa ei kuitenkaan ole mahdollista, että parlamentin lainsäädäntömenettelyssä tekemät muutokset aiheuttaisivat vahingonkorvausvelvollisuuden. Liittymispäätös tehtiin eduskunnassa perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Ennen sitä kuultiin muun muassa tuottajajärjestöjä. Muuvila vaatii toimeentulon ja velanhoitokyvyn menetyksestä 284 000 markkaa vuodessa yhdeksän vuoden ajalta, vuoteen 2003 saakka, jolloin hän on eläkeiässä. Lisäksi hän haluaa terveyden menetyksestä 500 000 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.