Valtio ja pankit sopivat toimista ylivelkaantuneiden auttamiseksi

Valtio ja pankit ovat sopineet kaksivuotisesta projektista ylivelkaantuneiden taakan purkamiseksi.

Paavo L.

Valtiovalta ja pankit ovat sopineet laajasta toimenpidekokonaisuudesta, jolla pyritään ratkaisemaan ylivelkaantumisongelma ja saamaan velalliset takaisin aktiivitalouden piiriin.

- Lamalla on pitkä varjo, ja siinä varjossa elää kymmeniä tuhansia ihmisiä, pääministeri Paavo Lipponen (sd.) perusteli tänään toimenpideohjelmaa. Tarkoitus on, että pankit aloittavat heti kesälomakauden jälkeen ylivelkaantuneiden asiakkaidensa kanssa neuvottelut vapaaehtoisista maksuohjelmista, joiden täyttämisen jälkeen velallinen vapautuu laman aiheuttamista veloista. Ohjelma koskee pääosin vuosilta 1990-94 peräisin olevia velkoja.

Pankkien vastaantulo koskee joko omien velkojensa tai takausten vuoksi velkaantuneita yksityishenkilöitä, jotka täyttävät velkajärjestelyn edellytykset. Heitä on Pankkiyhdistyksen tuoreen arvion mukaan edelleen noin 60-70 000 eli selvästi enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Pankit ovat osoittaneet merkittävää tahtoa tulla vastaan "tässä merkittävässä yhteiskunnallisessa ongelmassa", Lipponen sanoi.

Neuvotteluja ylivelkaantumisongelman ratkaisemisesta ovat käyneet pääministeri Paavo Lipponen, oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) sekä Suomen Pankkiyhdistyksen ja keskeisten pankkien edustajat.

Saatavat eivät vanhene

Hallituksen ja pankkien sopu ei sisällä saatavien lopullista vanhentumista koskevaa lausumaa, kuten ministeri Koskisen suuhun pantu toimikunnan esitys kuuluu. Koskinen kiisti tänään edes esittäneensä asiaa. Saatavien vanhentumista koskevan lausuman on pelätty heikentävän velallisten maksumoraalia. Hallituksen ja pankkien sopu merkitsee sitä, ettei velallisia päästetä lopullisesti pälkähästä.

Toisen valtiovarainministerin Suvi-Anne Siimeksen (vas.) mukaan merkittävää sopimuksessa on se, että se syntyi neuvotteluteitse. Hän sanoi, että sopimus on systemaattisen lähestymistavan tulosta. Pankkiyhdistyksen toimitusjohtajan Markus Fågelholmin mukaan ongelmallisia luottoja on liikenteessä noin 0,8 miljardin euron verran. Lisäksi niistä on kertynyt korkoja suurin piirtein saman verran, joten ongelman koko on noin 1,7 miljardia euroa. Pankkien ja hallituksen sopu lisää velkaneuvontakuluja. Lipposen mukaan hallitus päätti tiistaina, että kuluvan vuoden lisätalousarvioon kirjataan 645 000 euroa ja tulevien kahden vuoden talousarvioihin noin 1,5 miljoonan euron lisäkulut ongelman hoitamiseksi.

Yhteys pankkiin vasta syksyllä

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén (kok.) kertoi, että uusien järjestelyjen piiriin pääsevät sijaitsevat Suomessa väestöpohjan mukaisesti. Mitään tutkimuksia ei asiasta ei kuitenkaan ole olemassa. Järjestelyn tarkoitus on kestää kaksi vuotta. Sen kohteena ovat velalliset, joiden taakka on syntynyt lamavuosina 1990-94. Heille on tarkoitus laatia vapaaehtoisia maksuohjelmia voimassa olevan velkajärjestelylain hengessä. Viivästyskorot, korot ja velan pääoma ovat yhtä lailla kohteena.

Suomen Pankkiyhdistyksen puheenjohtaja ja Nordean varatoimitusjohtaja Kari Jordan kertoi, ettei ylivelkaantuneen kannata ottaa heti yhteyttä pankkiinsa. Pankeilla menee aikaa kesän yli ennen kuin hallituksen kanssa sovitun järjestelyn käytännön toimet ehtivät voimaan. -Ei ole kenenkään edun mukaista, että velkaongelma jää olemaan, Jordan perusteli pankkien suostumista hallituksen masinoimaan järjestelyyn.

Verottaja suurin vastustaja velkajärjestelyssä

Ylivelkaantuneiden vapautusrintaman sihteeri Erkki O. Auranen tervehtii ilolla 60 -70 000 ihmisen mahdollista vapautumista veloistaan. Samalla Auranen kuitenkin kritisoi vapautuksen rajaamista vuosiin 1990-94.

-Esimerkiksi minua se ei koskisi lainkaan, meitä ennen vuotta -90 velkaantuneitakin on, Auranen toteaa. Auranen toivoo pääministeri Lipposen jatkavan seuraavaksi neuvotteluja verottajan kanssa. -Verottaja on suurin velkajärjestelyn vastustaja, Auranen ilmoittaa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 2.5.2002)

Lue myös:

    Uusimmat