Mainos

Valtio hylkäsi joulupukin

Valtio on luopunut omistuksestaan Rovaniemen Napapiirillä toimivassa matkailuyritys Santaparkissa. Santaparkista kaavailtiin 90-luvun lopussa Suomen joulumatkailun ykköskohdetta. Kallioon louhitussa luolassa toimiva Santapark on kuitenkin ollut jatkuvissa talousvaikeuksissa. Uudet omistajat lupaavat kehittää luolasta johtavan jouluelämysten tuottajan.

Yksitoista vuotta sitten kamarineuvos Niilo Tarvajärvi kertoi ylpeänä: "Joulupukki on saanut uuden lämpöisen kodin ja oikein viihtyisän työpajan."

Edesmenneen Niilo Tarvajärven vuosikymmenien unelma, Suomen joulumaan ykköskohde, Santaparkiksi nimetty joulupukin luola, avattiin talvella 1998. Luolasta odotetettiin maailmanlaajuisesti vetovoimaista kohdetta, jota toteuttamassa oli myös Suomen valtio.

Nyt valtiolta on loppunut usko joulupukkiin, ja vanhoja päätöksiä on alettu arvostella.

-Tuntuu siltä,että alunperin tehtiin virheellisiä strategiasia ratkaisuja. Luolaanhan rakennettiin englantilaistyyppinen huvipuisto, mikä tietysti tänä päivänä vaikuttaa aivan väärältä päätökseltä, sanoo finanssineuvos Arto Honkaniemi valtioneuvoston kansliasta.

Luola olikin alusta alkaen talousvaikeuksissa. Terveemmälle pohjalle se on päässyt vasta viime vuosina, kun huvipuisto on purettu ja kustannuksia on karsittu rajusti. Nyt Santaparkin suurimmat omistajat: valtio, Rovaniemen kaupunki ja Lapin Matkailu, myivät osake-enemmistönsä rovaniemeläiselle yrittäjäpariskunnalle heidän edustamansa yhtiön lukuun.

-Konsepti toimii ja asiakkaita vuositasolla 50 000 - 60 000. Ne kehittämisen paikat löytyy kesä- ja talvisesongin ulkopuolelta. Kokous- ja kongressimatkailu ja ylipäätään tämmöiset yksilölliset elämystuotteet isoille ryhmille, hahmottelee tulevaisuutta toimitusjohtaja Ilkka Länkinen Santa's Holdingista.

Santa´s Holding -yhtiö omistaa nyt Santaparkista lähes 56 prosenttia. Osakkeita omistavat myös muunmuassa Lasten Päivän Säätiö, Lappset Group, Sampo, TeliaSonera ja MTV Oy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.