Mainos

Valtio hajasijoittanut yli 3000 työntekijää

Pääkaupunkiseudulta on siirretty yli 3000 työpaikkaa muualle Suomeen hallituksen alueellistamissuunnitelman myötä.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan tätä työtä on syytä jatkaa seuraavalla hallituskaudella ja saada silloin myös pohjoisia maakuntia nykyistä enemmän mukaan.

Työpaikkojen siirroista on valmiit päätökset sijoituspaikkaa myöten vajaan 3200 työpaikan osalta. Näistä valtaosa on mennyt tai menossa Etelä- ja Länsi-Suomen alueelle.

Paikkakunnittain eniten työpaikkoja on menossa Hämeenlinnaan, Mikkeliin, Turkuun ja Tampereelle.

Ministeriöittäin eniten siirtoja on jo toteutettu valtiovarainministeriön alalla, yli 250 henkilötyövuotta. Kun mukaan lasketaan päätetyt ja suunnitellut ratkaisut, suurin alueellistaja on puolustusministeriö 1150 henkilötyövuodella.

Vanhanen on saanutselvityksen alueellistamisohjelman nykytilanteesta. Hän muistutti ohjelman mittasuhteista.

- Esimerkiksi 178 Joensuuhun alueellistettua valtion työpaikkaa voi vain pieneltä osalta korvata Perloksen tuoretta ja dramaattista päätöstä lopettaa mahdollisesti jopa 1200 työpaikkaa samalta seudulta, hän vertasi.

Kahden vaalikauden urakka

Hallituksen tavoitteena on siirtää 4000-8000 valtion työpaikkaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle vuoden 2015 loppuun mennessä. Päätökset tehdään tämän ja tulevan vaalikauden aikana vuoteen 2011 mennessä.

Vanhanen kehui alueellistamisen sujuneen sutjakkaasti ja alkuun kuultujen soraääntenkin vaimenneen. Suuri ansio tästä kuuluu hänen mukaansa sille, että ratkaisuja ei ole politisoitu, vaan kullakin ministeriöllä on ollut toimivalta oman alansa osalta.

Selvityksen luovuttanut valtiosihteeri Risto Volanen kertoi, että alueellistamisohjelmaan on pystytty yhdistämään valtionhallinnon tuottavuusohjelman tavoitteita. Keskushallinnon tukipalveluja on tehokkuuden nimissä yhdistetty ja näitä palvelukeskuksia taas ohjattu pääkaupunkiseudun ulkopuoliseen Suomeen.

- Kun toimintatavat on nyt opittu ja kun alueellistamisesta saadut kokemukset ovat myönteiset, on olemassa kaikki edellytykset jatkaa alueellistamisohjelman toteuttamista vaalien jälkeen, hän arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.