Mainos

Valtio: Esitutkintakynnys ylittyi

Alpo Rusin vahingonkorvausoikeudenkäynti päättyi täydelliseen erimielisyyteen. Valtion asianajaja sanoi loppulausunnossaan, että kantaja näkee asiat tietyllä tavalla ja uskoo toistamalla muuttavansa ne todeksi. Rusi syyttää valtiota lukuisista virheistä.

Asianajaja Aarno Arvelan mukaan valtion näkökulmasta on selvää, että Rusi-jutussa syytä epäillä kynnys ylittyi, joten jutussa aloitettiin esitutkinta.

- Syytä epäillä kynnyksen mataluus on tiedossa. Esitutkinnassa selvitetään onko aihetta epäillä jota kuta. Asia siirretään syyteharkintaan edelleen syytä epäillä -kynnyksellä, Arvela sanoo.

- Vain täysi varmuus siitä, että rikosta ei ole tapahtunut, tai että jotain ei epäillä, johtaa poliisin taholta "ei rikosta" -päätökseen.

Valtio kiistää jyrkästi Alpo Rusin korvausvaatimuksen.

Arvela kysyi itseltään, oliko syytä epäillä törkeää vakoilua?

- Todistajat ovat kertoneen asiakirjojen suuresta määrästä ja niiden laadusta. Luovutuksia tapahtui 69-76. Nämä aiheuttivat epäilyksen törkeästä tekomuodosta.

Arvelan mukaan sillä, että supon päällikkö Seppo Nevala olisi maininnut presidentti Martti Ahtisaarelle vanhentumisesta ei ole mitään merkitystä. Hänen mukaansa tämä on ollut rikostutkintaa, jossa tietoa tulee lisää koko ajan.

Miksi tutkinta kohdistui Alpo Rusiin?

- Knape ja Moilanen kertoivat faktapohjaisista tiedoista: muun muassa aiemmat tiedystelutiedot, F-kortit, aineiston laatu ja Peter Kellerin puhuttelu. Sarvannon lausumat olivat selvät. Kyse ei ollut mistään fiiliksestä, Arvela kertoo.

- Tässä on kyse siitä, että kantaja näkee asiat tietyllä tavalla ja uskoo niitä riittävästi toistamalla muuttavansa ne todeksi.

Arvelan mukaan suojelupoliisi on tutkinut jutun asianmukaisesti. Valtionsyyttäjän päätös on täysin lainmukainen. Oikeusasiamies ei ole laiminlyönyt mitään.

Tietovuotoa ei ole tapahtunut.

- Huhuja on liikkunut. Suojelupoliisi ei ole halunnut vahingoittaa Alpo Rusia, Arvela sanoo.

Lue myös:

(MTV3-Jarkko Sipilä-Johanna Sainio)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.