Valtava öljyntorjuntaharjoitus käynnistyi Helsingissä

Tähän mennessä suurin Itämeren öljyntorjuntaharjoitus alkoi tänään Helsingin edustalla. Tänään harjoitellaan suomalaisten voimin ja huomenna mukaan liittyvät isot öljyntorjunta-alukset kaikista Itämeren maista. Kaikkiaan harjoitukseen osallistuu yli 500 ihmistä, 22 suurta öljyntorjunta-alusta, 50 Helsingin pelastuslaitoksen alusta ja lukuisa joukko pienempiä torjuntaveneitä.

– Suurin haaste on kaikkien näiden toiminnan operatiivinen yhteensovittaminen, arvelee palomestari Markku Rissanen Helsingin pelastuslaitokselta.

Kuvitteellisessa onnettomuudessa ro-ro -alus on törmännyt tankkeriin ja tankkerista on vuotanut mereen 15 000 tonnia raakaöljyä. Seitsemän kilometriä pitkä ja toista kilometriä leveä öljylautta on Isosaaren ja Kuivasaaren alueelle.

– Kaikkein tärkeintä on kerätä mahdollisimman paljon öljyä talteen ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuorokauden aikana ja rajoittaa rantaan pääsevän öljyn määrä mahdollisimman pieneksi, kertoo torjuntatöiden johtaja, yli-insinööri Kalervo Jolma Suomen ympäristökeskuksesta.

Harjoitusta varten laadittujen mallien mukaan öljyn ajautumista rantaan ei pystytä kokonaan estämään vaan rannikko likaantuu pahasti aina Pellinkiin asti.

Öljyntorjunta-aluksia tarvitaan lisää

Vaikka nyt harjoitellaan 15 000 tonnin öljyvahinkoa, isompikin öljyturma on Suomenlahdella mahdollinen.

– Ohiliikkuvat alukset ovat niin suuria, että pitäisi varautua jopa 30 000 tonnin öljyvahinkoon tai sitäkin suurempaan, arvioi Jolma.

Tämänhetkisessä öljyntorjuntavalmiudessa onkin vielä suuria puutteita.

– Tarvitsemme lisää isoja öljyntorjunta-aluksia. Suomeen pitäisi saada jo rakenteilla olevan ison aluksen lisäksi vielä toinen ja Viroon pari kappaletta. Venäjällä on onneksi suunnitelmissa tarvittavan parin aluksen rakentaminen, luettelee Jolma.

– Helsingin öljyntorjuntavalmius on tällä hetkellä kouluarvosanoilla mitattuna 8 -. Onneksi meillä on suunnitelmat valmiina siitä, että viiden vuoden kuluessa hankimme uuden 24-metrisen torjunta-aluksen, lautan, lisää avomeripuomia ja kerääjiä, listaa Markku Rissanen.

Lue myös:

    Uusimmat