Mainos

Valtava jäteriutta kelluu Tyynellämerellä

Muovista keittoa muistuttava riutta vahingoittaa ekosysteemiä.

Tyynellämerellä kelluu maailman suurin roskaläjä. Jäteriutta pysyy paikallaan pyörteiden ja virtausten avulla. Riutta ulottuu Kalifornian rannikolta lähes Japaniin asti, kertoo sanomalehti The Independent.

Valtamerentutkija ja johtava hylkytavaran asiantuntija Curtis Ebbesmeyer on jäljittänyt jäteriuttaa yli 15 vuoden ajan ja vertaa sitä eläimeen.

- Se liikkuu kuin suuri eläin ilman talutushihnaa. Kun tämä eläin tulee lähelle maata, niin kuin se tekee Havaijin rannikolla, tulokset ovat dramaattiset - jätelautta "oksentaa" ja ranta peittyy muovirojuun.

Ihmisten kuvitelmat muovisaaresta ovat tutkijoiden mukaan vääriä.Merellä lilluva jätekasa muistuttaa lähinnä muovista keittoa. Keitto koostuu kaikesta alkaen legopalikoista ja muovikasseista päätyen jalkapalloihin. Yksi viidesosa on peräisin laivoista ja öljylautoista. Muoviriutan arvioidaan olevan lähes kaksi kertaa Yhdysvaltain kokoinen.

Tutkimusten mukaan muovilautta aiheuttaa vuosittain yli miljoonan merilinnun ja 100 000 merinisäkkään kuoleman.

Muovilauttaa ei voi havaita satelliittikuvissa, koska se on vedenpinnan alla ja läpinäkyvä. Sen voi havaita ainoastaan laivan keulasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.