Valtaus jatkuu vielä tovin

Yliopiston arvorakennuksen valtaus jatkuu Helsingissä, Kalliossa. Yliopisto on pyytänyt valtaajia poistumaan, koska talo on peruskorjauksen tarpeessa eikä sen käyttäminen välttämättä ole turvallista.

Franzeniaksi kutsutun talon valtaajat aikovat olla paikalla ainakin torstaihin asti, eivätkä sulje pois pidempääkään talossa pysymistä. Yliopiston mukaan lähtöpäiväksi on sovittu nimenomaan torstai.

Franzenia on ollut hiljaisessa myynnissä jo pidempään, mutta myyntiponnistelut ovat nyt aktiivisemmassa vaiheessa.

– Ostajaehdokkaita on, ja neuvottelut ovat käynnissä, kertoo Helsingin yliopiston kiinteistöjohtaja Teppo Salmikivi.

Satamalle uudet tilat

Valtaajien tavoitteena on löytää sosiaalikeskus Satamalle uudet tilat. Nykyiset tilat Kalasatamassa eivät pian enää ole autonomisen sosiaalikeskuksen käytössä, ja häätö uhkaa. Valtaajat vaativat ilmaisia tiloja ja tyhjien kiinteistöjen käyttöönottoa. Aktivistit vakuuttavat MTV3 Uutisille, että jokaisen häädön jälkeen vallataan uusi kohde niin kauan, että Satama saa pysyvän paikan.

Romanileiristään tunnetuksi tulleen sosiaalikeskus Sataman väki kertoo, ettei leirin ylläpito ole heille kynnyskysymys.

– Jos heille löytyy paikka muualta, niin hyvä. Mutta autonomisena sosiaalikeskuksena emme käännytä ketään ovelta, tiivistää valtaajien äänitorven roolia viime päivinä hoitanut Mika.

Valtausten kolme lajia

Helsingin poliisi on tarkkaillut Franzenian liepeillä liikkuvaa väkeä. Yliopisto ei ole kuitenkaan pyytänyt poliisin apua talon tyhjentämiseen.

Vuosien varrella useita valtauksia nähnyt ylikomisario sanoo, että valtauksia on kolmenlaisia.

– On niitä, joissa haetaan tilaa jonkinlaisen toimintakeskuksen perustamiseen. Toiseksi on niitä, joissa haetaan asuntoa. Ja kolmanneksi on tapauksia, joita voi luonnehtia mielenosoituksiksi, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Tietenkään kaikissa valtauksissa kaikki toimijat eivät ole yhtä sitoutuneita.

– Mukana on myös niitä, jotka hakevat elämäänsä vähän jännitystä, sanoo poliisi.

Lue myös:

    Uusimmat