Valtataistelua poliisissa

Poliisissa porisee ja rapisee.

Avainsana on Pora-työryhmä. Sisäministeriön asettaman Poran koko nimi on: Poliisin hallintorakenteen, johtamisjärjestelmän ja yhteistoiminnan kehittämistarpeita selvittävä työryhmä.

Tämän vuoden helmikuussa ryhmä ehdotti poliisilaitosten määrän supistamista 24:ään poliisilaitokseen. Nyt työryhmässä pohditaan valtakunnallisten yksiköiden ja Helsingin poliisilaitoksen roolia.

Tässä kytee riita: kuka saa tutkia järjestäytyneen rikollisuuden juttuja.

Aikanaan 90-luvulla sattui tapaus, jossa Helsingin huumepoliisi, krp ja tulli olivat toisistaan tietämättä samojen huumekauppiaiden perässä hämäläisellä huoltoasemalla. Hyvä, etteivät toisiaan ampuneet. Muun muassa tämä johti poliisin, tullin ja rajavartioston (PTR) yhteistyön kehittämiseen. Krp:n ja Helsingin huumepoliisin välit ovat perinteisesti olleet heikot ja valtiovarainministeriön alla toimiva tulli on aina ollut vähän outo lintu.

Krp:tä - ja osittain myös huumejuttuja tutkivaa tullia - korpeaa erityisesti se, että Helsingin huumepoliisi ei kertonut heille mitään jättimäisen kolmen tuhannen hasiskilon salakuljetuksen tutkinnasta.

Tilanne on kummallinen. Sen sijaan, että Helsingin huumepoliisiin ropisisi poliisin ansioristejä, niin syksyn uutiset kertovat, että tutkijoita hyllytetään epämääräisten putkareissu-epäilyjen perusteella ja sisäministeriö selvittää onko kolmen tonnin huumejuttua tutkittu oikein.

Helsingin huumepoliisissa on aina koettu, että se pärjää omillaan. Tosin huumepoliisin sisälläkään tieto ei aina kulje. Perinne on se, että toisen tutkintaryhmän jutuista ei kysellä, jottei kaverin tarvitse valehdella. Jos apua tarvitaan, sitä pyydetään. Helsingin huumepoliisi on kuitenkin tehokas yksikkö ja paljastaa isoja järjestäytyneen rikollisuuden (JR) juttuja.

Keskusrikospoliisin mielestä nämä JR-jutut pitäisi kuitenkin kaikki keskittää sinne. Eli aina kun paikallisessa poliisilaitoksessa tulee vastaan riittävän jäykkä juttu, niin krp:n miehet ottaisivat sen hoitoonsa. Tätä mieltä tunnutaan olevan myös sisäministeriössä.

Ongelmana tässä on se, että esimerkiksi Helsingin huumepoliisi on tottunut tutkimaan juttunsa itse. Nyt lisäksi Pora-työryhmän 1-vaiheen ehdotukset ovat luomassa maahan suuria paikallisia poliisilaitoksia. Niiden määrähän vähenisi noin 90:stä siihen 24:ään.

Krp:ssä ollaan huolissaan omasta roolista, kun nyt hajanaisia poliisilaitoksia ollaan yhdistämässä selvästi isommiksi yksiköiksi. Tämän myötä poliisilaitosten kyky selviytyä vakavan rikollisuuden tutkinnasta paranee ja krp:n merkitys pienenee. Jo nyt maakunnissa toimii hyviä alueellisia tutkintaryhmiä.

Ja tullikin on tehokas.

Kun poliisit riitelevät, niin rosvot nauravat ja kansalaiset itkevät.

Lue myös:

    Uusimmat