Valtaosassa kunnista ylisuuria päivähoitoryhmiä

Ylisuurista päivähoitoryhmistä on tullut kunnissa yleinen käytäntö. Kolme viidestä kunnasta arvioi, että päiväkodeissa ei ole aina riittävästi kasvattajia paikalla. Monet kunnat haluavat nostaa päiväkotien käyttöastetta, ja käytännössä tämä kasvattaisi ryhmiä entisestään.

Päiväkodissa yhtä hoitajaa kohden saa olla neljä alle kolmivuotiasta lasta tai seitsemän kolme vuotta täyttänyttä. Lain kirjainta kuitenkin kierretään surutta, osoittavat sosiaali- ja terveysmisnisteriön ja lääninhallitusten keräämät tiedot.

Vain kaksi viidestä kunnasta arvioi, että kunnan päiväkodeissa on aina riittävästi kasvattajia paikalla. Perhepäivähoidossa ryhmäkokosäädöksiä rikotaan vielä räikeämmin; alle joka viides kunta ilmoitti, että ryhmät ovat jatkuvasti asetuksen mukaisia.

Tavallisessa kolmen hoitajan ja 21 lapsen päiväkotiryhmässä onkin usein yhdestä viiteen lasta ylipaikoilla ja ryhmän koko nousee helposti 26:een. Kyselyssäkin vain joka viides kunta ilmoitti, että 21 lapsen ryhmä on suurin. Valtaosassa kunnista ryhmien koolle ei ole asetettu maksimia.

Ylisuuria ryhmiä perustellaan sillä, että vanhempien epäsäännölliset työajat yleistyvät eivätkä kaikki lapset ole samaan aikaan paikalla. Ikävä vain, etteivät kaikki hoitajatkaan ole aina paikalla, ja sijaisten pestaamiseen on harvoin rahaa.

Ryhmäkokoja säätelevän asetuksen ongelma on, että se sallii tilapäiset poikkeukset hoitajamääristä, mutta ei määrittele, milloin poikkeuksesta tulee käytäntö. Toinen paljon puhuttu epäkohta on se, että perhepäivähoitajan palkka määräytyy lapsiluvun mukaan, ja hoitajan ja lapsen etu ovat näin helposti ristiriidassa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 06.03.2002).

Lue myös:

    Uusimmat