Mainos

Valtaosa uusista cd-levyistä kopiosuojattuja

Uutuusmusiikkia ostava kuluttaja törmää kaupassa yhä useammin cd-levyihin, joissa on kopiosuojaus. -Kopiosuojattujen cd-levyjen tarkkaa kokonaismäärää on vaikea sanoa, mutta valtaosa uusista levyistä on suojattuja, arvioi projektipäällikkö Tommi Kyyrä Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ry:stä (ÄKT).

Suomen suuret levy-yhtiöt ovat pikku hiljaa tämän vuoden aikana ryhtyneet käyttämään suojattuja levyjä kotikopioinnin estämiseksi. Esimerkiksi BMG ja EMI ovat suojanneet käytännössä kaikki levynsä syksystä lähtien. -Uudet kotimaiset levyt on suojattu elokuusta alkaen ja ulkomaiset syyskuusta lähtien, kertoo A&R-koordinaattori Jyrki Niskanen BMG:stä. -EMI:n uusi tuotanto on ollut kopiosuojattua lokakuusta alkaen, kertoo projektipäällikkö Jari Petäjäniemi. Kotimaisten artistien tuotanto julkaistaan nykyään lähes poikkeuksetta kopiosuojattuna.

Suojattu ei välttämättä soi tietokoneella

Kopiosuojausta ovat äänekkäästi vastustaneet tietokonetta levyjen kuunteluun käyttävät ihmiset. Heidän kannaltaan kopiosuojaus on viheliäinen keksintö, sillä se estää levyjen kuuntelun tietokoneella. Internetin käyttäjien oikeuksia puolustava Electronic Frontier of Finland ry eli EFFI kehottaakin ihmisiä välttämään kopiosuojattujen cd-levyjen ostamista joululahjaksi. -Kopiosuojatut levyt ovat viallisia cd-levyjä. Ne eivät soi kaikissa tietokoneissa, HIFI-soittimissa tai autostereoissa, toteaa EFFI:n puheenjohtaja Mikko Välimäki. EFFI muistuttaa joululahjakauppaan suuntaavia vanhempia siitä, että kopiosuojattomuudesta kannattaa varmistua etukäteen. Lahjan saajalle voi olla ikävä yllätys, jos joululahjaksi saatua levyä ei voikaan kuunnella tietokoneella.

Lapsuksista pyritään eroon

Levy-yhtiöt myöntävät, että joissakin kannettavissa cd-soittimissa ja autostereoissa kopiosuojattuja levyjä ei voi kuunnella. -Toki tässä uudessa järjestelmässä on joitakin virheitä. Ongelmia pyritään poistamaan suojausohjelman uudessa päivityksessä, jonka pitäisi tulla käyttöön vuoden alussa, Jari Petäjäniemi kertoo. -Mutta valituksia on tullut kaikkiaan aika vähän, hän lisää. Tyytymättömien asiakkaiden vähyys vahvistetaan myös Anttilasta, joka on yksi maamme suurista levymyyjistä.

Kuluttajavirastoon valituksia on tänä vuonna tehty useita, mutta viime aikoina harvemmin. -Meidän mielestämme kopiosuojaamisessa ei ole ongelmaa, mikäli asiakas tietää jo ostohetkellä, että levy ei toimi esimerkiksi tietokoneessa, sanoo lakimies Vesa Vuoti Kuluttajavirastosta. Vuotin mukaan tieto ei kuitenkaan kaikille asiakkaille ole kulkenut, joten joulupapereista voi paljastua ikäviä yllätyksiä. Tietokone- ja konsolipelien puolella kopiosuojaus on toiminut kuten pitää, eikä valituksia ole tullut.

Levymyynti laskussa

Levyjen suojaamiseen on ryhdytty sen vuoksi, että nykyinen tekniikkaa mahdollistaa cd- ja dvd-levyjen helpon kotikopioinnin. Samaan aikaan levymyynti on laskenut sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Syynä myynnin laskuun ÄKT pitää musiikin lisääntynyttä digitaalista kopiointia, lähialueilta tapahtuvaa piraattiäänitteiden maahantuontia, sekä musiikin luvatonta tarjontaa Internetissä. EFFI:n mukaan levymyynnin lasku on seurausta pikemminkin suhdanteista kuin kotikopioinnin lisääntymisestä.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja