Valtaosa suomalaisista laskuista verkkoon

Suomessa ei juuri käytetä sähköistä asiointia, kun vastapuolena on julkinen hallinto tai julkiset palvelut.

Asiaan on kuitenkin tulossa muutos. Hankkeen etenemisestä kertoivat hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi ja viestintäministeri Suvi Lindén pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Tavoitteet ovat moninaiset: sähköistä asiointia vauhditetaan ja koko julkisen hallinnon tietojärjestelmien yhteentoimivuutta kehitetään. Kuinka paljon tämä tulee maksamaan, ei vielä tiedetä.

- Se on valtaisa urakka, mutta siihen kannattaa ehdottomasti satsata. Viime kädessä se luo hyvin paljon tuottavuutta ja pitkällä aikavälillä valtavia säästöjä, sanoo Lindén MTV:n uutisille.

Koko valtionhallinto ottaa kaikki laskut vastaan sähköisinä tämän vuoden loppuun mennessä. Tavoitteena on, että valtaosa suomalaisista laskuista siirtyy verkkoon ensi vuonna.

Kysyimme Nordeasta millainen on e-laskun suosio suomalaisten keskuudessa tällä hetkellä. Kaksi vuotta markkinoilla olleen e-laskun tiedot tulevat suoraan verkkopankkiin, eikä paperiversiota tipahda enää postilaatikosta.

- Kuluttajat ovat löytäneet e-laskun aika mukavasti. Vähintään tuhat ottaa sen kuukaudessa. Tällä hetkellä vähän vajaa 105 000 kuluttajaa on ilmottautunut mukaan, kertoo johtaja Pia Sarnala-Kallio Nordeasta.

Nordealla on 1,5 miljoonaa verkkopankin käyttäjää, joten e-laskun käyttäjät ovat vielä pisara meressä. Pohjoismaista Norja ja Ruotsi ovat Suomea edellä. Organisaatiopuolella e-laskujen käytössä ollaan Suomessa Euroopan huippuja.

Viestintäministeri Suvi Lindén uskoo, että ihmiset lopulta innostuvat sähköisestä asioinnista. Tukea tulee myös niille, joita netissä asiointi hirvittää.

- Kansalaiset siirtyvät sähköiseen asiointiin, kun me tuemme kansalaisten osaamista tarjoamalla erilaista neuvontaa ja palveluja. Mutta ennen kaikkea palveluiden tuottajat muistavat, että palveluiden tulee olla helppokäyttöisiä.

Katso viestintäministeri Suvi Lindénin haastattelu. Toimittajana Kitta Ahlfors.

Lue myös:

    Uusimmat