Mainos

Valtaosa Lontoon iskujen uhreista tunnistettu

Muutamaa ihmistä lukuunottamatta Lontoon pommi-iskujen uhrien henkilöys on tiedossa. Pääministeri Tony Blair uskoo, että tekojen takana ovat ääri-islamistit.

Valtaosa Lontoon pommi-iskujen löydetyistä kuolonuhreista on jo tunnistettu, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC verkkosivuillaan.

Iskujen vahvistettu uhriluku on nyt noussut 52:een, ja uhrien henkilöys on muutamaa lukuun ottamatta tiedossa. Kahden uhrin nimet julkistettiin muodollisen tunnistamisen jälkeen.

Työmatkalla ollut Susan Levy, 53, sai surmansa King's Crossin aseman lähellä räjähtäneessä junassa, poliisi ja omaiset kertoivat. Lontoolainen UCL-yliopisto kertoi siivoojana työskennelleen Gladys Wundowan, 51, menehtyneen bussiräjähdyksessä Tavistock Squarella.

Blair: Ääri-islamistit "mitä todennäköisimmin" syyllisiä

Britannian pääministeri Tony Blair uskoo, että ääri-islamistit ovat "mitä todennäköisimmin" Lontoon terrori-iskujen takana. Blair korosti parlamentin alahuoneessa pitämässään puheessa, että fanaattisuus on erotettava islamin "maltillisesta ja oikeasta" tulkinnasta. Britannian muslimivähemmistöstä hän puhui kiittävin sanoin:

-Olimme ylpeitä panoksestanne ennen viime torstaita. Olemme ylpeitä siitä tänään, hän tähdensi.

Blair arveli Lontoon iskujen tekijöiden löytyvän samankaltaisten ihmisten joukossa, jotka tekivät New Yorkin, Madridin, Balin, Marokon ja Saudi-Arabian terrori-iskut.

Blair vakuutti kansakunnan voittavan yhteistuumin terrorismin puhuessaan parlamentissa ensi kertaa viime torstain iskujen jälkeen.

-Meitä yhdistää vakaa päätös, että maamme ei jää tappiolle tällaisen terrorismin edessä, hän sanoi.

Blairin mukaan viranomaisilla ei ollut sellaista ennakkotietoa iskuista, jolla ne olisi voitu estää. Hän myös torjui opposition esityksen viranomaistoimien selvittämisestä.

Lontoolaiset pyrkivät palaamaan arkeen

Lontoossa on pyritty palaamaan arkeen terrori-iskujen jälkeen. Pormestari Ken Livingstone näytti esimerkkiä matkustaen töihin tavalliseen tapaansa metrolla.

-Menemme töihin. Jatkamme elämäämme. Emme salli pienen terroristiryhmän muuttaa elämäämme, hän sanoi astellessaan täyteen junaan.

Pelko uusista iskuista kaiversi kuitenkin monen mieltä: jotkut työmatkalaiset turvautuivat taksiin, ja polkupyöriä on myyty vilkkaasti.

Lontoon liikenne on toiminut valtaosin normaalisti, mutta turvatoimet ovat edelleen tiukimmat mahdolliset. Lontoon liikennelaitos on muistuttanut, että laukkujen ja muiden tavaroiden unohtelu Lontoon metroon on äärimmäisen vastuutonta. Yksinäiset matkatavarat ovat aiheuttaneet yli 50 hälytystä viime viikon terrori-iskujen jälkeen. Hälytysten takia junat ovat viivästelleet, ja vuoroja on jouduttu perumaan.

Pelastusmiehet jatkoivat tukalissa oloissa uhrien etsimistä Russell Squaren ja King's Crossin asemien välillä räjähtäneen metron jäänteiden keskellä. Poliisi jatkoi vihjeiden seulontaa. Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan tutkinta on keskittynyt muun muassa King's Crossin metroasemalle, jonka kautta kolme iskun kohteeksi joutunutta junaa kulki.

Tutkijat pyysivät myös kännykkä- ja internetoperaattoreja tallentamaan viime torstain teksti- ja ääniviestien sekä sähköpostien sisällöt. Yleisöä on pyydetty jo aiemmin toimittamaan kuvia tapahtumapaikoilta.

Surun- ja myötätunnon ilmausten virta jatkui. Lontoon kaupungintalolla avattiin surunvalittelukirja, ja Victoria Embankment -puiston muistelupaikalle virtasi kukkien ja viestien tuojia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.