Mainos

Valtaosa kunnista saa kehut uudistustyöstä

Lähes 300 kuntaa aikoo muodostaa vähintään 20 000 asukkaan yhteistoiminta-alueita palveluiden turvaamiseksi. Suomen kuntien määrä putoaa alle 400:n.

Kunnat ovat tehneet laajasti ottaen hyvää työtä selvittäessään sitä, miten ne tulevaisuudessa aikovat selvitä palvelujen tuottamisesta, kehuu alue- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.). Hän esitteli kuntien vastauksista koottua alustavaa arviota kuntauudistuksen toimeenpanosta.

Muutaman kunnan osalta vaaditaan vielä lisäkyselyitä ja -selvityksiä. Joidenkin kuntien vastaukset eivät ole yhteismitallisia - yksi kunta on saattanut ilmoittaa tekevänsä toisen kanssa yhteistyötä, mutta toisen kunnan vastauksessa ei ensimmäisestä mainita mitään.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) muistutti puolestaan, että erityisesti vammais-, vanhus- ja päihdehoidossa on erittäin tärkeää, että kuntien välinen yhteistyö toimii saumattomasti. Kokonaisuuksien on oltava riittävän suuria.

- Sosiaali- ja terveysministeriö tulee erityisesti arvioimaan sitä, saadaanko aikaan aidosti toiminnallisia kokonaisuuksia vai hallinnollista sillisalaattia, Risikko sanoi.

Kiviniemen mukaan vastausten joukosta löytyy noin parinkymmentä kuntaa, jotka eivät näytä löytäneen itselleen sopivia yhteistyökumppaneita palvelujen järjestämiseksi. Kunnilla on lain mukaan oikeus poiketa 20 000 asukkaan väestöpohjan minimivaatimuksesta, jos sitä vaativat pitkät etäisyydet, sijainti saaristossa, kieliryhmien oikeudet tai saamen kieli ja kulttuuri.

Kiviniemen mukaan tällä hetkellä ei voi vielä sanoa, onko näillä oman tiensä kulkijoilla valintaansa lain määrittämät perusteet. Näiden kuntien kanssa ministeriö aikoo neuvotella vielä tämän vuoden puolella.

Kaikkiaan 290 kuntaa aikoo muodostaa vähintään 20 000 asukkaan yhteistoiminta-alueita palveluiden turvaamiseksi.

Syksyn mittaan osallistuneet kunnat saavat palautteet vastauksistaan, ja ensi keväänä hallitus antaa eduskunnalle kuntauudistuksesta selonteon. Mukana työssä on kaikkiaan 392 kuntaa, sillä Ahvenanmaa ja Kainuun itsehallintoalue eivät osallistu.

Kiviniemi huomautti, että kustannussäästöjen kannalta kaupunkiseudut ovat avainasemassa.

- Todellinen potentiaali tuottavuuden parantamiseksi ja menokehityksen hidastamiseksi on suurissa kunnissa, Kiviniemi sanoi.

Kuntaluku pienenee

Osa uudistusta on laajalla rintamalla etenevä kuntaliitosten aalto, jonka tiedetään jo varmasti vähentävän kuntien lukumäärää vielä ainakin 31:llä tämän vuosikymmenen aikana. Lisää liitoksia on selvitettävänä. Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne totesi, että yhtä nopeaa vauhtia ei ole koskaan ennen nähty.

- Kuntien määrä vähenee tällä vuosikymmenellä ainakin 68:lla. Tätä ennen neljällä vuosikymmenellä yhteensä kuntamäärä väheni 96:lla, Parjanne kuvaili.

Suomen kuntien lukumäärä putoaa liitosten myötä alle 400:n, kun kuntia tämän vuoden alussa oli 416.

Kunta- ja palvelurakennehankkeen saamia vastauksia kunnista analysoidaan nyt tarkemmin ministeriöissä ja Kuntaliitossa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja