Mainos

Valtaosa kansasta Nato-vastaista

EU:n oman puolustuksen vahvistaminen on kansalaisille selvästi mieluisampi vaihtoehto kuin Suomen Nato-jäsenyys. Tämä käy ilmi MTV:n uutisten Research Internationalilla teettämästä kyselystä.

MTV:n uutisten teettämässä kyselyssä linja on selvä: yli 40 prosenttia haluaa Suomen pyrkivän EU:n oman puolustuksen vahvistamiseen. Puhtaita Nato-intoilijoita on vain kahdeksan prosenttia. 17 prosentille kelpaisi monien EU-maiden valinta, eli Nato-jäsenyys yhdistettynä eurooppalaiseen yhteistyöhön.

Pitkäaikainen ulkopolitiikan asiantuntija Max Jakobsson ui valtavirtaa vastaan. Jakobssonin mielestä EU:n sisäinen kriisi jättää Suomen vaille turvatakuita, minkä vuoksi Suomen pitää liittyä Natoon.

Turvatakuista ovat sanailleet myös presidenttiehdokkaat tällä viikolla. Tasavallan presidentin Tarja Halosen mielestä turvatakuita ei tarvita. Kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö puolestaan patistelee Suomea aktiivisuuteen eurooppalaisen turvallisuusratkaisun saavuttamiseksi.

Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Teija Tiilikainen muistuttaa, että puolustusvirasto, terrorismin torjunta ja EU:n taistelujoukot etenevat, vaikka EU:n perustuslaki kaatuisi. Turvatakuut sen sijaan menevät perustuslain myötä.

- Oma mielipiteeni on se, että turvatakuut olisivat selkeyttäneet tätä kokonaisuutta, koska aika usein kysytään, ovatko EU-maat tosiasiassa sitoutuneita toistensa alueelliseen turvallisuuteen, Tiilikainen pohtii.

MTV:n uutisten kyselyyn vastasi tuhat ihmistä ja se tehtiin elokuun toisella viikolla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.