Mainos

Valtaosa amerikkalaisista vastustaa Irakin lisäjoukkoja

Bushin on määrä virallisesti esitellä uusi Irak-strategiansa puheessaan varhain torstaina Suomen aikaa. Tuoreen kyselyn mukaan yli 60 prosenttia amerikkalaisista vastustaa Bushin kaavailemia lisäjoukkoja Irakiin.

Yhdysvaltain presidentillä George W. Bushilla on edessään melkoinen haaste, kun hän yrittää myydä amerikkalaisille suunnitelmansa Irakiin lähettävistä lisäjoukoista. Bushin on määrä puhua amerikkalaisille keskiviikkoiltana, eli varhain torstaina Suomen aikaa, parhaaseen lähetysaikaan pidettävässä tv-puheessa.

Bushin uskotaan vaativan ainakin 20 000 sotilaan suuruisen lisäjoukon lähettämistä maahan, pääasiallisesti Bagdadin alueelle.

Tuoreimman USA Today -lehden ja Gallup-tutkimuslaitoksen mielipidemittauksen mukaan yli 60 prosenttia amerikkalaisista vastustaa ajatusta lisäjoukoista. Saman mittauksen mukaan enää 26 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy presidentin Irak-politiikan.

Vastaajista 80 prosenttia uskoo myös, että sota on mennyt huonommin kuin mitä Bushin hallinto oli odottanut.

Washington Post -lehden ja ABC News -kanavan mittaus sai samantyyppisen tuloksen: vastaajista 60 prosenttia oli sitä mieltä, että Irakissa ei pitäisi sotia.

Demokraatit sulkevat rahahanat

Suunnitelma on vaikea myydä myös Yhdysvaltain kongressille. Kongressi on nyt demokraattien käsissä, tosin varsin niukasti, ja demokraattijohtajat ovat jo ilmoittaneet, että joukkojen lisäykseen suhtaudutaan puolueessa hyvin nihkeästi.

Bushilla on puolustusvoimien ylipäällikkönä laajat valtuudet ja hän voi komentaa lisää joukkoja Irakiin. Kongressi voi puolestaan pistää kapuloita rattaisiin kääntämällä rahahanat tiukalle.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on jo ilmoittanut, että lisärahapyynnöt joutuvat hyvin tiukkaan kongressin syyniin.

- Mielestäni meidän on kerrottava presidentille, että se mitä hän tekee on väärin, julisti myös senaatin enemmistöjohtaja, demokraattien Harry Reid.

- Meidän pitää alkaa tuoda omiamme kotiin, hän vaati.

Demokraattisenaattori Edward Kennedykin on ehättänyt esittää, että demokraatit äänestäisivät lisäjoukkojen rahoitusta vastaan. Lisäksi Kennedy pohtii lakialoitetta, jonka mukaan kongressilla olisi vastaisuudessa päätäntävalta joukkojen lisäämisestä.

Terrorismin vastainen taistelu taas pinnalla

Bush on jatkanut kongressin päättäjien tapaamisia ja hän myy suunnitelmaansa heille viime hetkiin saakka. Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow sanoo, että presidentti ymmärtää yleisen hermostumisen. Snow painottaa myös, että amerikkalaiset eivät halua toista syyskuun 11. päivää ja että on parempi taistella terroristeja vastaan Irakissa ja muualla maailmassa kuin omalla maaperällä.

Valkoinen talo antoikin tästä välittömästi esimerkin iskemällä aamulla Somaliaan. Ilmaiskun kohteena olivat al-Qaida-verkoston pitkään etsityt jäsenet.

Ilmaiskulla haluttiin luultavasti muistuttaa amerikkalaisia ennen Bushin puhetta siitä, että vaarallisia terroristeja on yhä vapaalla jalalla ja heidän jahtinsa on täydessä vauhdissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.