Valtakunnansyyttäjänvirasto kiinnostunut Nelosen dopinguutisoinnista

Valtakunnansyyttäjänvirasto on kiinnostunut viimeaikaisten dopinguutisten taustoista, kertoo Yleisradion uutiset.

Jos Nelosen uutislähde tulisi julkisuuteen, hänen tietojaan voitaisiin verrata vanhoissa hiihdon dopingoikeudenkäynnissä kerrottuihin asioihin.

Nelonen uutisoi huhtikuussa nimettömiin lähteisiin vedoten, että suomalaisessa maastohiihdossa käytettiin viime vuosikymmenellä järjestelmällisesti dopingia.

- Ilman muuta ryhdytään jonkinnäköisiin toimenpiteisiin, kun tämä lähde vain paljastuu, Valtakunnansyyttäjänviraston syyteasiainyksikön päällikkö, valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski sanoo.

Rautakosken mukaan viraston kiinnostus liittyy Suomen Tietotoimiston STT:n vuoden 1998 dopinguutisointiin, jonka mukaan suomalainen maastohiihtäjä oli hankkinut kasvuhormonia. Uutiselle ei löytynyt pohjaa oikeudessa, vaan uutistoimiston päätoimittaja ja toimittaja tuomittiin julkisesta herjauksesta.

- Nämä taustat olisi hauska selvittää, olivatko ne oikeita vai ei, Rautakoski sanoo.

Rautakosken mielestä on mahdollista, että tuomio voitaisiin purkaa korkeimmassa oikeudessa, jos se on perustunut virheellisiin perusteisiin.

"Näin täytyy vain toimia"

Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piirainen ilmoittaa olevansa tyytyväinen siihen, että myös valtakunnansyyttäjänvirasto yhtyy liiton toiveeseen Nelosen lähteiden tulemisesta julkisuuteen.

- Tervehdin lämmöllä valtionsyyttäjänviraston yhtymistä meidän kantaamme, että lähteet tulisivat julki. Jos asia edellyttää, että valtakunnansyyttäjänviraston mielestä asiaa pitäisi tutkia oikeusteitse, sekin sopii meille. Mutta itse emme ole asiaa viemässä oikeuteen, Piirainen sanoo.

- Jos ilmenee jotain sellaista, joka edellyttää aiemmin tehtyjen päätösten muuttamista meillä tai oikeudessa, niin näin täytyy vain toimia, Piirainen ilmoittaa.

Eposta tiedettiin jo 1988

Hiihtoliiton Opetusministeriölle jättämässä selvityksessä Piirainen pitää Nelosen väitteitä Marjo Matikainen-Kallströmin pöydällä vuonna 1988 nähdystä epo-pullosta epäuskottavina.

Selvityksessä Piirainen perustelee tätä muun muassa sillä, että epo tuli hiihtopiirien tietoon vasta 1990-luvun alussa.

Selvityksen jättämisen jälkeen on kuitenkin selvinnyt, että eposta puhuttiin julkisuudessa jo 1988. Piiraisen mielestä tämä ei kuitenkaan muuta selvityksen johtopäätöksiä.

- Selvityksessä viitataan myös kansainväliseen tutkimukseen, jossa hiihtäjien veriarvojen todettiin vielä 1989 MM-kisoissa olevan alle kantaväestön. Siinä mielessä se voi tuoda pienenpienen mahdollisuuden, että sellainen pullo olisi voinut olla olemassa, jos epoa oli 1988 saatavilla. Mutta en usko, että sitä olisi ollut huolimattomasti jonkin sodankyläläisen hotellin pöydällä, Piirainen vastaa.

- Raportissa on selkeä virhe ja se harmittaa minua, mutta se ei mielestäni muuta itse asiaa, Piirainen sanoo.

Hiihtoliiton hallitus kokoontui tänään Jyväskylässä, mutta ei tehnyt virallisia päätöksiä dopinguutisoinnin suhteen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat