Valtakunnansyyttäjältä kova ehdotus: Valtaosa ylinopeuksista ei olisi rikoksia

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen mukaan nykyinen liikennesakkojen järjestelmä pitäisi uudistaa rajulla kädellä, koska se rasittaa liiaksi tuomioistuimia ja syyttäjiä.

Hänen ehdotuksensa mukaan lievät ylinopeustapaukset, eli valtaosa ylinopeustapauksista voitaisiin hoitaa jatkossa hallinnollisilla maksuilla pysäköintivirhemaksujen tapaan. Näitä tapauksia ei käsiteltäisi siis rikoksina, eivätkä ne menisi syyttäjälle. Nissisen mukaan tämmöisiä tapauksia olisi vuosittain noin 200 000 kappaletta.

– Näistä ylinopeustapauksista voisi olla kuitenkin ajokorttiseuraamuksia. Minun mielestäni oikeusjärjestelmää ja syyttäjiä ei pitäisi rasittaa tapauksilla, joissa on selvä näyttö. Asiakas voisi itse sitten viedä asian hallinto- tai yleiseen tuomioistuimeen, jos ei ole asiaan tyytyväinen, Nissinen toteaa MTV3 Uutisille.

Ylinopeudesta "hallinnollinen maksu"

Nissinen ei vielä halua ottaa kantaa maksujen suuruuteen tai miten niitä porrastettaisiin nopeuksien mukaan. Nykyisin poliisi antaa pienemmistä ylinopeuksista rikesakon, suuremmista tulee päiväsakkoja, jotka syyttäjä vahvistaa ja kaikkein törkeimmät tapaukset käsitellään käräjillä.

Valtakunnansyyttäjän mukaan rikesakot ja tästä suuremmat ylinopeudet yhdistettäisiin uudeksi hallinnolliseksi maksuksi, jonka poliisi määrää kuljettajalle. Hän ei suostu kuitenkaan tarkkaan arvioimaan ylinopeuden ylärajaa, josta annetaan vielä hallinnollinen maksu. Hän perustelee asiaa sillä, että liikenteessä on aina merkitystä olosuhteilla, kuten liikenteenmäärällä, kelillä tai missä ylinopeutta on ajettu.

Valtakunnansyyttäjä Nissinen tähdentää kuitenkin, että kaikista räikeimmät, eli törkeät ylinopeustapaukset siirtyisivät syyttäjän puntaroitavaksi.

– Sellaiset rikostapaukset, joissa on jotain oikeudellista harkintaa ja rangaistusuhkana on vankeus, niin ilman muuta syyttäjä tulee kuvaan mukaan, Nissinen tähdentää.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero suhtautuu Nissisen ehdotukseen varovaisen optimisesti.

– Tämä olisi iso kriminaalipoliittinen muutos. Ja se olisi signaali yhteiskunnalle siihen suuntaan, että asiaa ei paheksuttaisi yhtä paljon kuin aikaisemmin. Kysymys on hyvin monipuolinen. Periaatteessa olen samansuuntaisella kannalla, mutta tässä on monia kysymyksiä, joita poliitikkojen pitää miettiä. Esimerkiksi ajokorttiseuraamuksia pitää olla, Paatero toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat