Mainos

Valtakunnansyyttäjälle vain osa eläinaktivistijutuista

Keskusrikospoliisin tutkimat eläinaktivistijutut näyttävät hajaantuvan oikeudenkäyntivaiheessa ainakin kuudelle paikkakunnalle ja suunnilleen yhtä monelle syyttäjälle. Komisario Tero Haapala toivoo edelleen, ettei juttunippua pilkottaisi näin perusteellisesti.

Haapalan mukaan ensimmäiset uudet tutkintapöytäkirjat valmistuvat tässä kuussa. Kaikkiaan juttuja tulee 10-20 riippuen vielä keskeneräisten tutkimusten tuloksista. Valtakunnansyyttäjä Pekka Koponen toteaa, että lopullinen päätös menettelyistä tehdään pöytäkirjojen valmistuttua. Vielä ei tiedetä, monessako jutussa syytekynnys ylipäätään ylittyy.

Koponen on saanut määräykset hoitaa itse Orimattilan sekä Mustasaaren ja Vaasan tapaukset.
-Olen niissä vähintään toinen syyttäjistä, mutta paikallisiakin resursseja käytetään hyväksi. Muissa jutuissa Koposelle kuuluu seuranta, eli paikalliset syyttäjät informoivat häntä esitutkinnan ja käsittelyn kulusta.
-Näin on mahdollista valvoa juttujen yhdenmukaista arviointia.

Jättijuttu ei onnistu

Pekka Koposen mukaan olisi liian hankalaa koota eläinaktivistien tekemisistä yksi jättijuttu. Olisi käytännössä mahdotonta istua niin suuri kokonaisuus keskitetysti yhteen menoon, kuten uusi prosessi edellyttää.
-Ei meillä ole resursseja edes siihen, että yksi syyttäjä hoitaisi jutut eri paikkakunnilla. Siinä ei ehtisi puoleen vuoteen muuta kuin "sukkuloida". Koponen arvioi, että ilman tapausten saamaa mittavaa julkisuutta ei valtakunnansyyttäjän virastolla olisi ollut syytä kiinnittää eläinaktivistijuttuihin näinkään paljon huomiota.
-Ei uuden viraston rooliin kuulu keskittyä vahingontekoihin. Vain Orimattilan tapaus on oikeudellisesti hankalampi kuin muut.

Epäiltyjen liikuttelusta ongelma?

Päätutkija Tero Haapala ei ole tyytyväinen syyttäjäpuolen toistaiseksi hieman epävarmoihin suunnitelmiin. Hän ei esimerkiksi vielä tiedä, mihin osoitteeseen kunkin valmistuvan pöytäkirjan lähettäisi.
-Poliisin olisi helpompi toimia, jos syyttäjiä olisi vain yksi tai kaksi. Nyt joudumme selvittämään kokonaisuuden erikseen kullekin syyttäjälle, kun Koponen on jo entuudestaan perehtynyt eläinaktivistien toimintaan Kauhavan kettutyttöoikeudenkäynnin syyttäjänä.

Haapalan mukaan juttujen jakaminen tuo ongelmia epäiltyjen liikutteluun. Tutkinnan perusteella näyttää siltä, että moni joutuu oikeuteen kolmella-neljällä paikkakunnalla.
-Asianomistajien kannalta on kyllä helpompi, kun juttu käsitellään heitä lähellä. Haapala muistuttaa, että joskus on menetelty niinkin, että syyttäjät ovet syytepyynnöllä ottaneet pienempiä juttuja isompien kylkeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.