Mainos

Valtakunnansyyttäjäksi ehdolla kolme vahvaa

Ensimmäinen valtakunnansyyttäjä nimitetään kesäkuun alussa. MTV:n uutisten tietojen mukaan virkaan ovat vahvimmin ehdolla Matti Jaatinen, Jaakko Jonkka ja Matti Kuusimäki.

Tehtävään on ilmoittautunut kaikkiaan yhdeksän miestä. Matti Jaatinen on oikeuskanslerinviraston osastopäällikkö, ja johtaa siellä syyttäjäosastoa. Nämä ovat juuri niitä asioita, jotka virastosta siirretään valtakunnansyyttäjälle. Jaakko Jonkka puolestaan on eduskunnanoikeusasiamiehen kanslian päällikkö ja oikeustieteen tohtori. Matti Kuusimäki on entinen Vaasan hovioikeuden presidentti, joka työskentelee nykyisin oikeusministeriön kehitysjohtajana.

Valtakunnansyyttäjästä tulee maan ykkössyyttäjä, joka saa paljon valtaa. Tuleva valtakunnansyyttäjä vastaa pitkälti kaikkien syyttäjien nimityksistä.

Paikallisten syyttäjien on ilmoitettava valtakunnansyyttäjän virastoon kaikista yhteiskunnan kannalta merkittävistä rikosasioista, jollaisia ovat esimerkiksi isot talousrikosvyyhdit tai ympäristörikokset sekä myös sellaiset jutut, jossa syytteeseen joutuu korkea virkamies.

Valtakunnansyyttäjän nimittää presidentti. Oikeusministeri Kari Häkämies tekee parhaillaan hakijoiden haastattelukierrosta. Näillä näkymin nimityksestä päätetään jo kesäkuun alussa.
(MTV3/Jarkko Sipilä)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.