Mainos

Valtakunnansyyttäjä tuohtunut painostusväitteistä

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki on erittäin tuohtunut Turun kihlakunnansyyttäjän Tommi Teurin lausunnoista eilisessä Turun Nostokonepalvelua koskevassa M.O.T. -televisio-ohjelmassa. Teuri väitti, että häntä oli valtakunnansyyttäjänviraston taholta painostettu jättää syyttämättä Turun Nostekonepalvelun epäilyistä veroepäselvyyksistä.

-Vanhana kenttäjuristina tiedän, että negatiivista asiaa on mahdotonta todistaa. Jos hän sanoo, että jotain tällaista painostusta on ollut, niin millä minä sen todistan, että ei ole ollut. Tämä juttu on Suomen kokeneimman syyttäjän Jarmo Rautakosken kanssa valmisteltu ja tutkittu niin hyvin kuin mahdollista. Kumpikaan meistä ei muista sellaista keskusteluyhteyttä, mistä Teuri puhui ohjelmassa. Me olemme täällä molemmat aivan äimänkäkinä, maan ylin syyttäjäviranomainen Kuusimäki äimistelee.
-Mistä lähtien muuten poliisi on alkanut kertoa ennen oikeudenkäyntiä uskomattomalla varmuudella, että jopa tuomitsemisnäyttö on olemassa. Ja vielä televisiossa, ihmetteli vihainen Kuusimäki krp:n rikostarkastajan Heikki Kopperoisen lausuntoja samassa ohjelmassa.

Mitkä ovat Teurin motiivit?

Valtakunnansyyttäjä ei ymmärrä kokeneen taloussyyttäjän Teurin motiiveja.
-Tommi Teuri on yksi kahdestatoista taloussyyttäjästä ja kokeneimmasta päästä. Minun aivan mahdotonta ymmärtää, että tämän tason virkamies menee yhtäkkiä sanomaan julkisuudessa, että hän on tehnyt omantuntonsa vastaisen päätöksen. Jos hän on niin kokenut, niin hänen olisi pitänyt antaa jutun paperit pois eikä tehdä omantuntonsa vastaista ratkaisua ja toivoa, että joku näkisi ristiriitaisista perusteista, että ei hän tätä tarkoita. Hänen lausumansa tv-ohjelmassa olivat virkamiehelle aivan satumaista puhetta, Kuusimäki hämmästelee.

Ei hutkittu, vaan tutkittu

Turkulaisen Nostokonepalvelun ja firman osaomistajan, verojohtaja Jukka Tammen osuutta veropetosepäilyihin on tutkittu hartaasti.
-Meitä on pätkitty koko ajan kahdesta suunnasta: toisaalta on arvosteltu hosumisesta ja toisaalta vitkastelusta. Koko ajan olemme tiedostaneet, että tämä juttu on tutkittava mahdollisimman tarkasti, ja niin on myös tehty.
-Teurin väitteissä minuun kohdistuneesta ulkopuolisesta painostuksesta ei ole päätä eikä häntää. Totuus ei siitä muutu, jos ei joku ala valehdella. Mitään ei tule esille, kun siellä ei mitään ole, Kuusimäki tyrmää Teurin väitteet painostuksesta. Valtakunnansyyttäjällä ei ole mitään sitä vastaan, että esimerkiksi verottaja jatkaisi jutun selvittämistä.
-Verottajalla on vaikka heti mahdollisuus nostaa asianomistajana syyte nyt kun syyttäjä on ratkaisunsa tehnyt, Kuusimäki toteaa.

Lainvalvojat kiinnostuneita

Syyttämättäjättämispäätöksestä voi kannella periaatteessa kuka tahansa. Normaalisti oikea kanteluosoite olisi valtakunnansyyttäjänvirasto ja asian tutkisi apulaisvaltakunnansyyttäjä Martti Jaatinen.
-Se ei varmasti olisi hyvä ratkaisu. Sanoisivat kuitenkin, että samaa velliä ja että me ollaan kaikki konnia täällä. Parempi ratkaisu olisi viedä tutkimukset sivuun meiltä eli oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille. Mikään tässä jutussa ei ole mennyt vielä vanhaksi. Kaikki linjat ovat auki ja kaikki vääryydet voidaan oikaista, jos asianomaiset tahot sitä haluavat, Kuusimäki sanoo.

Oikeusasiamies Lauri Lehtimaja ja oikeuskansleri Paavo Nikula seuraavat tilannetta. Molemmat lainvartijat aikovat katsoa nauhalta eilisen M.O.T. -ohjelman. Veroministeri Jouko Skinnari oli työmatkalla Brysselissä EU:n valtionvarainministereiden neuvoston kokouksessa ja oli sieltä yhteydessä asian tiimoilta mm. oikeuskansleriin. Eduskunnassa syyttäjien kiista on poikinut jo useita kirjallisia kysymyksiä hallitukselle.

Teuri pysyy sanojensa takana

Kihlakunnansyyttäjä Tommi Teuri ei halua erikseen kommentoida valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäen STT:lle antamaa Nostokonepalvelujutun taustoja koskevaa haastattelua. Haastattelussa Kuusimäki tyrmää Teurin väitteet siitä, että tätä olisi painostettu olemaan syyttämättä. Syyttäjä Teuri haluaa kuitenkin korostaa, että hän seisoo tähän mennessä asiasta sanomansa takana.
-Vastasin kysyttäessä niin kuin näen asioiden olevan, sanoo kahden viikon lomalle vetäytynyt Teuri.
-Minulla ei ole asiaan mitään lisättävää eikä muutettavaa sanomisiini.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.