Valtakunnansyyttäjä: Poliisi päätti esitutkinnan Päivi Räsäsestä ennenaikaisesti – "Ne osuudet pitää käydä tarkasti läpi"

3:26
Valtakunnansyyttäjä: poliisi päätti Päivi Räsästä koskevan esitutkinnan ennenaikaisesti – kuuntele perusteet tästä.

Vielä ei voida tulkita, onko kansanedustaja Päivi Räsäsestä (kd.) jätetty tutkintapyyntö tehty väärin perustein. Näin sanoo valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen MTV Uutisten haastattelussa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan poliisi päätti ennenaikaisesti esitutkinnan, kun se ei katsonut ohjelmaa, jonka perusteella poliisille jätettiin tutkintapyyntö kansanedustaja Päivi Räsäsestä.

MTV Uutiset uutisoi tiistaina, että Räsäsestä tehty tutkintapyyntö perustuu virheellisiin väittämiin. Yksityisen kansalaisen tekemän tutkintapyynnön mukaan Räsänen olisi sanonut Yökylässä Maria Veitola -sarjan jaksossa, että "homoseksuaalisuus on psykoseksuaalisen kehityksen psykopatologinen häiriö" ja "homoseksuaalisuudessa on kyse perversioista."

Tosiasiassa näin ei kyseisessä jaksossa sanottu. Poliisi päätti esitutkinnan kertaalleen, mutta valtakunnansyyttäjä määräsi sen tehtäväksi uudestaan.

Valtakunnansyyttäjä ei ota kantaa siihen, tekikö poliisi virheen, kun se ei esitutkinnassa katsonut kyseistä ohjelman jaksoa.

– On olennaista, mitä yleisölle lähetetyssä televisio-ohjelmassa on sanottu. Rikoksen tunnusmerkistöhän menee siten, että lainvastaiseksi katsotaan sen tapainen vihapuhe, joka on tapahtunut senkaltaisissa olosuhteissa, jossa suuri yleisö on ollut sitä kuulemassa. Nyt juuri ne osuudet pitää käydä läpi tarkasti.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoo, että on periaatteessa mahdollista, että perusteettoman rikosilmoituksen jättämisestä koituu seurauksia sen tekijälle. Hän kuitenkin muistuttaa, että jokainen tapaus on tulkintakysymys.

– Ei se välttämättä tarkoita, että olisi tehty perusteeton rikosilmoitus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja