Mainos

Valtakamppailu repii Etelä-Afrikan entistä vapautusliikettä

Nelson Mandela suree ANC:n hajaannusta.

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki kamppaili tänään ANC-puolueen puheenjohtajan paikasta. Mustien entinen vapautusjärjestö on jakautunut kahtia Mbekin ja puolueen varajohtajan Jacob Zuman kannattajiin.

Mbeki sai kuulla buuauksia, kun hän saapui kokouspaikalle pohjoiseen Polokwanen kaupunkiin. Zuman joukot vastaanotettiin puolestaan suosionosoituksin. Puheenjohtajavaalin tulokset selviävät huomenna.

Mbekin edeltäjä, Nobel-palkittu kansalaisoikeustaistelija Nelson Mandela kertoi olevansa surullinen ANC:n sisäisistä ristiriidoista. Hän kieltäytyi ottamasta kantaa kummankaan ehdokkaan puolesta tai vastaan.

- Mitä tahansa päätöksiä teettekin tässä kokouksessa, myös johtajan valitsemisessa, antakaa ANC:n jalon historian ohjata teitä, Mandela vetosi nauhoitetussa viestissään.

Mandela luovutti ANC:n Mbekin hallintaan vuonna 1997. Mbeki valittiin myös Etelä-Afrikan presidentiksi vuonna 1999, kun Mandela siirtyi lopullisesti syrjään.

Mbeki valitti valehtelua

Mbeki syytti vastustajiaan mustamaalaamisesta ja valehtelusta. Hänen mielestään likaiset keinot vaarantavat koko ANC:n tulevaisuuden ja tahraavat sen perintöä.

- Tällainen on täysin vierasta liikkeellemme - tällainen perättömyyksien levittäminen ja turvautuminen epärehellisiin keinoihin sekä vilppiin tiettyjen päämäärien saavuttamiseksi, hän arvosteli.

Puheenjohtajavaalissa keskityttiin lähinnä Mbekin ja Zuman henkilöihin, eikä keskustelua käyty juurikaan aids-epidemian pysäyttämisestä tai rikollisuuden vähentämisestä.

ANC on ollut hallitusvastuussa vuodesta 1994, jolloin maassa pidettiin ensimmäiset vapaat vaalit apartheidin aikakauden jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.