Vältä vatsanväänteet: Varo tätä yleistä vaaraa juhlissa!

Seisovan kahvipöydän antimet tulisi pitää kylmänä, jotta vieraat säästyisivät ikäviltä vatsanväänteiltä.

Kylmätuotteita ei kannata pitää juhlapöydässä esillä tuntitolkulla. Kahvipöydästä löytyvät kylmätuotteet kuten maito, kerma, leipäjuusto ja lihavalmisteet eivät säily syömäkelpoisina pitkiä aikoja – varsinkaan, jos valmistujaisjuhlapäivänä lämpötila kohoaa hellelukemiin.

Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö ja kotitalousopettaja Helena Velin kehottaa juhlien järjestäjiä huolehtimaan kahvipöydän antimien kunnosta kelloa vilkuillen.

– Paras tapa valvoa ruokien säilyvyyttä on kutsua vieraat juhliin tiettynä aikana. Tällöin tarjottavat otetaan esille lyhyellä aikavälillä eikä niitä tarvitse pitää esillä niin pitkiä aikoja. Valmistujaisjuhlille on kuitenkin tyypillistä, että ihmisiä kulkee pitkin päivää juhlasta juhlaan. Tällöin tarjottavat ovat usein pidempiä aikoja tarjolla ja ruokien lämpeneminen on ongelma.

Velin painottaa, että mitään tarkkaa aikaa ruoan säilyvyydestä ei voi yleistää. Nyrkkisääntönä on kuitenkin se, että perinteinen kermakakku ei kestä tuntitolkulla pöydässä seisottamista.

Näin huolehdit kahvipöydän herkkujen tuoreudesta

Leivo pienempiä täyte- ja voileipäkakkuja, jolloin uusi kakku saadaan nopeammin pöytään jo lämmenneen tilalle.

Jos vieraita saapuu ripotellen, kannattaa täytekakut, voileipäkakut, kahvikermat ja -maidot viedä välillä kylmäsäilytykseen.

Lähiravintolasta voi tiedustella myisivätkö he muovikassillisen jääpaloja. Jääpalat voi kumota isoon tarjoiluastiaan, jonka päälle voi laittaa esimerkiksi kakkulautasen tai muuta kylmää vaativaa tarjottavaa. Mikäli valmiita jäitä ei ole tarjolla, voi jäälevyjä jäädyttää myös itse.

Jos kylmätilasta on puute, varaa kylmälaukkuja ja jäisiä kylmäkalleja varasäilytystä varten.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja