Valta vaihtuu Romaniassa

Romanian tuleva presidentti Emil Constantinescu sanoi aloittavansa maassa uuden aikakauden, joka heti alkajaiseksi merkitsee pikaisia uudistuksia. Constantinescu voitti eilisissä presidentinvaaleissa yllättäen vastaehdokkaansa nykyisen presidentin Ion Iliescun.

Constantinescun valtaantulo merkitsee, että viimeinenkin entisistä neuvostoblokin maista muuttaa lopullisesti kurssiaan. Romaniaa vuodesta 1990 johtaneen Iliescun hallinto merkitsi monille nimenomaan kommunistivallan jatketta, vaikka Iliescu uudisti kommunistipuoluetta Nicolae Ceausescun kukistumisen jälkeen. Iliescu tuli valtaan pian sen jälkeen kun diktaattori Ceausescu oli teloitettu vuoden 1989 lopulla.

Constantinescun demokraattinen liitto voitti parlamenttivaalit 3. marraskuuta. Presidenttinä hänen odotetaan kuitenkin olevan tiukan puolueeton. Vaalikampanjassaan Constantinescu lupasi täydellistä irtautumista menneisyydestä. Maa suuntautuu länteen ja uskontoa elvytetään. Rahamarkkinat vapautetaan, ulkomaisia investointeja kannustetaan ja korruptiota vastaan taistellaan.

Vaalivoittaja lupasi myös "kansallista sovintoa". Vihan aika on päättynyt, enää ei ole vainoja eikä rangaistuksia. Rakennamme, emme hävitä, Constantinescu sanoi tuhansille riemuitseville kannattajilleen. Hän puhui kansanjoukoille Bukarestin yliopiston parvekkeelta.

Geologista lakimieheksi

Emil Constantinescu on syntynyt 19. marraskuussa 1939 Tighinassa, nykyisessä Moldovassa. Hän sai ankaran uskonnollisen kasvatuksen isältään, mutta varttui kuitenkin onnellisessa kodissa. Käytyään koulua Pitestissä, Bukarestin lähellä, Constantinescu suoritti lakimiestutkinnon. Hän muutti kuitenkin alaa ja valmistui geologiksi.

Constantinescu toimi alle 30-vuotiaana geologian opettajana, väitteli tohtoriksi ja matkusti laajalti ulkomailla. Hän oli myös Bukarestin yliopiston geologisen tiedekunnan kommunistipuolueen sihteeri.

Ceausescun kukistumiseen johtaneen vallankumouksen aikana Constantinescu osallistui mielenosoituksiin, mutta politiikkaan hän ryhtyi toden teolla vasta Iliescun tultua valtaan. Constantinescua tuskin tunnettiin Romanissa, kun hänet yllättäen valittiin demokraattinen liitto -puolueen presidenttiehdokkaaksi vuonna 1992. Constantinescu sai vaaleissa 39 prosenttia äänistä, mutta hävisi Iliesculle. Siitä lähtien hän on ollut maan johtava oppositiopoliitikko.

Constantinescun isoäiti on ranskalainen, ja tuleva presidentti itse arvostaa erityisesti Ranskaa samoin kuin myös Yhdysvaltoja.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat