Mainos

Valta vaihtuu Italiassa

Tappio oli odotettu, sillä Prodin hallitus menetti niukan enemmistönsä senaatissa alkuviikosta.

Italian pääministeri Romano Prodi on eronnut tehtävästään. Hän hävisi luottamuslauseäänestyksen maan senaatissa. Nyt Italiassa tullaan järjestämään joko ennenaikaiset vaalit tai maahan nimitetään väliaikainen hallitus.

Oppositiojohtaja Silvio Berlusconi on kiirehtinyt vaatimaan pikaisia vaaleja. Mielipidemittaukset ennakoivatkin Berlusconin konservatiivirintamalle voittoa mahdollissa vaaleissa.

Toisaalta mahdollista on, että presidentti Giorgio Napolitano nimittää ensin väliaikaisen hallituksen uudistamaan maan sekavaa vaalijärjestelmää.

Prodin turva senaatissa hävisi, kun Udeur-pienpuolue irtaantui muutenkin horjuneesta hallitusliittoumasta. Puolueen oikeusministeri Clemente Mastella erosi viime viikolla korruptioepäilyjen takia.

Senaatissa 161 senaattoria äänesti hallitusta vastaan, 156 puolesta. Yksi edustaja pidättäytyi äänestämästä, ja kolme oli poissa istunnosta.

"Taisteli loppuun saakka"

Presidentti Napolitanooli aiemmin viikolla pyytänyt Prodia eroamaan jo ennen senaatin istuntoa, mutta pääministeri päätti katsoa korttinsa loppuun asti. Ennen ratkaisevaa äänestystä hän vakuutti ylähuoneelle, että hänen hallituksensa on pysyttävä vallassa. Prodin mielestä Italia tarvitsee jatkuvuutta taloudellisen epävarmuuden takia.

- Pyydän tukeanne. Tiedän hyvin, että hallituksen on itse parannettava päätöksentekokykyään, vähennettävä sisäistä byrokratiaansa, kohennettava tuloksiaan ja ehkä määritellä uusiksi rakennettaan.

Prodi kehotti senaattoreita myös tarkastelemaan talousuudistuksia, joita hän on ajanut 20-kuukautisen virkakautensa ajan.

Suoraselkäisyys liki varman tappion edessä herätti kunnioitusta vastustajienkin riveissä.

- Hän häviää luottamuslauseäänestyksen, mutta kaatuu kuin kunnon sotilas, joka on taistellut loppuun saakka, runoili ennen äänestystä äärioikeistolaisen Pohjoisen liiton senaattori Roberto Calderolli.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.