Valta vaihtumassa Portugalissa

Valta on vaihtumassa Portugalissa. Keskusta-oikeistolainen oppositiopuolue sosiaalidemokraatit (PSD) on kerännyt 40,6 prosentin ja pääministeri Jose Socratesin sosialistit 28,5 prosentin kannatuksen, kun vaalien äänistä on laskettu 80 prosenttia.

PSD:n perinteinen liittolainen, konservatiivinen CDS-PP on kolmannella sijalla 10,9 prosentin kannatuksella.

Socrates ilmoitti tuloksen kuultuaan eroavansa puolueensa johdosta.

Vaaleja leimasi kansalaisten avoin epäily. Tulevan hallituksen kädet ovat jo etukäteen sidotut säästöohjelmaan, ja ihmiset pohtivat, miksi he äänestäisivät lainkaan.

-Kuinka olennaiset nämä vaalit oikein ovat? Eivätkö (Kansainvälisen valuuttarahaston) IMF:n luotottajat ole jo päättäneet tulevaisuudestamme, kysyi eräs ekonomisti mielipidekirjoituksessaan.

Monien äänestäjien mietteet olivat samanlaisia.

-En usko, että vaalit antavat mitään uutta, sillä IMF johtaa nyt maata. Jokaisen hallitukseen pääsevän puolueen on noudatettava IMF:n sääntöjä, Ricardoksi esittäytynyt mies pohdiskeli.

Apatia näkyi äänestyksen alkaessa laihana osallistumisena. Aamupäivän äänestysprosentti oli vielä alhaisempi kuin vuoden 2009 vaaleissa, jolloin jäätiin ennätyksellisen alas.

Presidentti Anibal Cavaco Silva patisti kansalaisia vaaliuurnille.

Myös EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso vakuutti maanmiehilleen, että vaalit ovat tärkeimmät sitten vuoden 1975. Noissa vaaleissa sinetöitiin Portugalin siirtyminen demokratiaan 40 vuoden diktatuurin jälkeen.

Sijoittajien toiveena vahva hallitus

PSD:n johtaja Pedro Passos Coelho uhosi vaali-iltana voitonvarmuutta ja yritti muutoinkin valaa tulevaisuudenuskoa.

-Tulevat pari kolme vuotta ovat hyvin vaikeita, mutta olen varma, että pystymme tekemään tarvittavat muutokset ja Portugali saavuttaa uuden kukoistuksen, lausahti Passos Coelho äänestämistään seuranneelle toimittajajoukolle.

Sijoittajat toivovat niin vahvaa hallitusta, että se pystyy viemään läpi kansainvälisen apupaketin vaatimat tiukat säästöt. Tulossa on veronkorotuksia, eläkkeiden ja palkkojen jäädytyksiä sekä työttömyysturvan leikkauksia.

Passos Coelho on myös ilmaissut, että työttömyys- tai sosiaalitukia saavat pitäisi määrätä yhdyskuntatyöhön. Näin "helpotettaisiin" heidän paluutaan työmarkkinoille.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat