Mainos

Valta vaihtui Turkissa ongelmitta

Turkin islamistinen pääministeri Necmettin Erbakan ilmoitti tänään jättäneensä eronpyyntönsä presidentti Süleyman Demirelille. Demirel myös hyväksyi eronpyynnön.

Erbakan kertoi esitelleensä presidentille hallituspuolueiden ja näiden oikeistolaisen liittolaisen yhteisen julkilausuman, jossa tuetaan konservatiivisen Oikea tie -puolueen johtajan Tansu Cillerin valintaa uudeksi pääministeriksi. Presidentti aikoo kuitenkin Erbakanin mukaan tavata vielä torstaina opposition edustajia ennen kuin hän nimittää uuden pääministerin.

Erbakan ja Ciller neuvottelivat aiemmin päivällä vallansiirtosuunnitelmista. Suunnitelman mukaan Cillerin hallitus johtaa Turkin ennenaikaisiin vaaleihin. Poliittisten tarkkailijoiden mukaan Erbakan halusi ennen eroilmoitustaan saada Cilleriltä takeet siitä, että Hyvinvointipuolue ja Oikea tie jatkavat hallitusyhteistyötä. Erbakanin uskotaan pelänneen, että Ciller saattaa etsiä uusia hallituskumppaneita.

Cillerin puolue oli lehtitietojen mukaan uhannut vetäytyä hallitusyhteistyöstä, jos pääministeri ei puoleen yöhön mennessä ole suostunut eroamaan. Mukana keskiviikon neuvotteluissa oli pieni äärioikeistolainen puolue, joka on luvannut tukea uutta hallitusta.

Vallanvaihtosuunnitelmasta ilmoitettiin aiemmin tässä kuussa, jotta islamistisen pääministerin ja armeijan välille syntynyttä kriisiä saataisiin liennytettyä. Turkin voimakas armeija syyttää Erbakania islamilaisuuden suosimisesta, ja se on vaatinut hallitusta toimiin islamilaisuuden vaikutusvallan kasvua vastaan.

Suunnitelman mukaan Ciller johtaa Turkin ennenaikaisiin vaaleihin. Erbakan on luvannut kannattajilleen voittavansa vaalit ja palaavansa jälleen valtaan entistä suuremman äänestäjäjoukon tuella. Kolme hallitusta viime vuosikymmeninä kaatanut armeija on ilmoittanut olevansa valmis puolustamaan Turkin maallista valtiojärjestystä vaikka voimatoimin. Armeija haluaa hallituksen, jossa islamilaista puoluetta ei ole.

Tiedotusvälineet ja liike-elämä ovat ruokkineet Turkissa meneillään olevaa islamilaisuuden vastaista hysteriaa. Tilanne on johtanut siihen, että useat ministerit ja parlamenttiedustajat ovat eronneet konservatiivisesta puolueesta, ja hallituskoalitio on menettänyt enemmistön parlamentissa. Myös Hyvinvointipuolue on menettänyt kansanedustajiaan tiukasta puoluekuristaan huolimatta. Kaksi puolueen radikaalia edustajaa ilmoitti eroavansa keskiviikkona. Vallansiirto ja suunnitelmat ennenaikaisista vaaleista vaativat parlamentin hyväksynnän.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.