Valta vaihtui Kiinassa

Kiinan ylimmän johdon pitkään kestänyt vallanvaihto on vihdoin päättynyt.

Entinen presidentti Jiang Zemin luopui tänään myös keskussotilaskomission puheenjohtajan tehtävistä, jotka siirrettiin nykyiselle presidentille Hu Jintaolle.

Tänään kokouksensa päättänyt kommunistisen puolueen keskuskomitea hyväksyi Jiangin, 78, eron ja nimitti hänen tilalleen 61-vuotiaan Hun, kertoi uutistoimisto Xinhua. Näin kaksi vuotta kestänyt vallanvaihto Jiangilta Hulle saatiin päätökseen.

Hu peri puoluejohtajan tehtävän Jiangilta jo vuonna 2002 ja tämän presidentinviran 2003. Hulla on nyt hallussaan kolme Kiinan vaikutusvaltaisinta virkaa.

- Hu Jintaon aikakausi on alkanut, sanoi eräs nimettömänä pysytellyt kiinalainen tarkkailija.

Virallinen uutistoimisto Xinhua ei kertonut Jiangin eron syytä, mutta Jiangin perhettä lähellä olevan lähteen mukaan Jiangin terveys on heikko. Puolueen sisäpiiriläisten mukaan Jiang on kärsinyt sydänvaivoista 1980-luvun lopulta lähtien.

Etukäteen oli arveltu, että Jiangin suojatti varapresidentti Zeng Qinghong saisi keskussotilaskomission varapuheenjohtajan paikan. Zengiä ei kuitenkaan nimitetty edes rivijäseneksi komissioon, ja uudeksi varapuheenjohtajaksi entisten ohella nimitettiin Hun tukija kenraali Xu Caihou.

Huhuja valtataistelusta

Keskuskomitean suljetun istunnon alkaessa liikkui runsaasti huhuja valtataistelussa Hun ja Jiangin kesken. Eräiden huhujen mukaan Jiang olisi kieltäytynyt luopumasta keskussotilaskomission puheenjohtajuudesta.

Keskuskomitean istunnon päätteeksi Jiang joka tapauksessa kiitti keskuskomiteaa ja syleili seuraajaansa televisiokameroiden edessä.

Kiinan asevoimien miesvahvuus on 2,5 miljoonaa, ja ne ovat sikäli poikkeukselliset, että ne eivät ole hallituksen alaiset, vaan niitä ohjaa kommunistinen puolue. Taustalla on Kiinan edesmenneen johtajan Mao Tsetungin kuuluisa mietelause, jonka mukaan poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta.

Jiangin väistymisen ei kuitenkaan uskota johtavan ainakaan nopeasti merkittäviin muutoksiin sen enempää Kiinan ulkopolitiikassa kuin talous- tai sisäpolitiikassa. Huta on kuitenkin arveltu käytännönläheisemmäksi ja joustavammaksi kuin Jiangia.

Kiinan kovan linjan Taiwania kohtaan ei uskota muuttuvan vallanvaihdoksen myötä. Kiina pitää Taiwania maakuntanaan, joka on vain tilapäisesti erossa muusta Kiinasta. Maa on ilmoittanut olevansa valmis käyttämään voimakeinoja, jos Taiwan julistautuu virallisesti itsenäiseksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat