Mainos

Valta vaihtui Boliviassa

Bolivian presidentti on eronnut ja lähtenyt maasta.

Bolivian presidentti Gonzalo Sanchez de Lozada on eronnut ja lähtenyt maasta Yhdysvaltoihin. Hän jätti lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa eronpyyntönsä maan kongressille, joka hyväksyi eron äänestyksessä.

Paikallisen television mukaan de Lozada vietiin helikopterilla kansainväliselle lentokentälle, josta hän lähti Yhdysvaltoihin mukanaan perheenjäseniä ja kolme entistä ministeriä.

Sanchez de Lozadan seuraaja on varapresidentti ja tunnettu toimittaja Carlos Mesa, joka vannoi virkavalansa perjantaina. Perustuslain mukaan Mesa voi toimia tehtävässä de Lozadan loppukauden eli elokuuhun 2007 saakka. Mesa on kuitenkin ehdottanut ennenaikaisia vaaleja, joita mielenosoittajat ovat vaatineet.
Eroa juhlittiin kaduilla

De Lozadan eroon liittyvät huhut kiihtyivät perjantain aikana. Osa mielenosoittajista aloitti juhlimisen La Pazin kaduilla jo ennen kuin presidentti oli virallisesti jättänyt eronpyyntöään. -Lopulta rikollinen on luopunut vallasta, ammattiyhdistysjohtaja Roberto de la Cruz riemuitsi.

De Lozadan eroa vaatineet mielenosoitukset ehtivät jatkua Etelä-Amerikan länsiosissa sijaitsevan Boliviassa jo kuukauden ajan. Enimmillään presidentti de Lozadan vastaisiin mielenilmauksiin otti osaa kymmeniä tuhansia bolivialaisia.

Viikkojen levottomuuksien myötä ruoan ja lääkkeiden kaltaiset perustarpeet ovat melkein loppuneet La Pazista, ja kadut ovat täynnä jätteitä, rikkoutunutta lasia ja autonrenkaita.

Yhteenotoissa on kuollut 86 ihmistä.

(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.