Vältä ruokamyrkytyksiä

Viime vuonna tapahtuneiden ruokamyrkytys epidemioiden määrässä ei tapahtunut nousua toissavuoteen verrattuna, mutta muutamat epidemiat olivat poikkeuksellisen vakavia, jopa ihmishenkiä vaatineita. Kaikkiaan 89 epidemiassa sairastui noin 2 000 henkilöä, mikä on huomattavasti edellisvuotta vähemmän. Yleisin sekä elintarvike- että vesivälitteisten ruokamyrkytysepidemioiden aiheuttaja oli kalikivirus. Lähes puolet epidemioiden aiheuttajista jäi tuntemattomaksi.

Kuumenna tuontivadelmat

Elintarvikevirasto suosittelee tuontipakastevadelmien nauttimista ainoastaan, jos niitä on kuumennettu kaksi minuuttia 90 asteessa. Kalikivirus saattaa päätyä marjoihin, jos niitä on kasteltu ihmisen ulostetta sisältävällä jätevedellä.

Säilytä oikein

Pakkausmerkinnät ja ohjeet ruokien oikeista säilytys- ja käsittelylämpötiloista ovat kuluttajan suojelemiseksi, ei vain huvin vuoksi. Kuluttaja on tärkeä lenkki elintarvikkeiden katkemattomassa kylmäketjussa. Usein ongelmana on kuluttajan oma jääkaappi, jonka lämpötila tulisi tarkistaa ajoittain ja säätää tarvittaessa sopivaksi eli +2 - +6 asteiseksi.

Kuumennettu ruoka on syötävä heti tai viimeistään kahden tunnin sisällä. Lämpimänä tarjottava ruoka on pidettävä yli +60 asteisena. Neljän tunnin kuluttua kuumennuksesta ruoka pitää olla syötynä tai jäähdytettynä alle kuusi asteiseksi. Kesämökille ruokakassin kanssa matkaajien on hyvä pakata ruoat kylmälaukkuihin.

Lue myös:

    Uusimmat