Mainos

Vältä kultahuijaus: Maista, haista ja hypistele

Jos olet ostanut kultatuotteen parkkipaikalta tai tienvarrelta, olet todennäköisesti tullut huijatuksi.

Valtateillä ja kaduilla kultana myytävät korut ja esineet ovat lähes aina väärennöksiä tai varastettua tavaraa.

Suomen Kultaseppien liiton toimitusjohtaja Alf Larssonin mukaan jalo- ja arvometallien kohdalla on syytä pitää mielessä se, että mitään ei saa halvalla.

– Leimat on aina syytä tarkistaa. Suomessa myytävissä jalometallituotteissa on oltava vähintään kaksi leimaa: pitoisuusleima ja joko rekisteröity nimileima tai tarkastusleima.

Kaikista kevyimmistä tuotteissa ei leimaa välttämättä ole. Larsson huomauttaa, että taidokkaat väärentäjät pystyvät väärentämään myös leimoja.

– Ainakin Kaukoidästä on viime aikoina tullut koruja, joista on löydetty väärennettyjä leimoja, sanoo Larsson.

Testaa magneetilla

Kierrätyskultaa ostavan KultaRahaksi Oy toimitusjohtaja Matti Tiainen kehottaa testaamaan esinettä yksinkertaisesti haistamalla, maistamalla tai hieromalla kultaa vasten kämmentä.

– Kulta ei nimittäin maistu tai haise metallille, ja jos hierot sitä kädessäsi, muuttuu se kuumaksi, koska kulta johtaa hyvin lämpöä. Jos esine haisee, tai maistuu pahalle eikä johda lämpöä, on se luultavasti jotain muuta kun kultaa, sanoo Tiainen.

Kullan aitoutta voi testata myös magneetilla. Kulta ei ole magneettista, joten jos esine tarttuu magneettiin, on se väärennettyä kultaa.

Paras tapa välttää huijatuksi tuleminen kultakaupoissa on ostaa jalometallituotteita vain luotettavilta jalometallialan ammattilaisilta, kuten alan erikoisliikkeiltä, korutaiteilijoilta ja käsityöläisiltä.

– Kyllä asia on valitettavasti niin, että tavallisen maallikon on mahdotonta sanoa silmämääräisesti, onko koru aito vai ei, sanoo Larsson.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.