Mainos

Vältä jouluruuhkatörmäily - käännä katseesi

Katseen suunnan perusteella voidaan arvioida mihin toisen ihmisen huomio on suuntautunut. Ihminen käyttää tätä tietoa tiedostamatta hyväkseen päättäessään, kummalta puolelta väistää vastaantulijaa ihmisvilinässä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vastaantulijan väistäminen tehdään vastaantulijan katsesuunnan vastakkaiselle puolelle.

Lauri Nummenmaan, Jari Hietasen ja Jukka Hyönän tutkimuksen tulokset kertovat, että kun vastaantulija katsoi vasemmalle, väistettiin oikealta, ja päinvastoin. Samanaikaisesti tehdyt koehenkilöiden silmänliikerekisteröinnit osoittivat, että myös heidän katseensa suuntautui vastaantulijan katsesuunnan vastakkaiselle puolelle. Tulos oli tutkijoiden mielestä erittäin mielenkiintoinen.

Tulosten perusteella on houkuttelevaa spekuloida tutulla tilanteella, jossa tämä vastaantulijan väistäminen ei onnistukaan normaalisti, vaan vastaantulijat saattavat jäädä "jumiin". Molemmat yrittävät tehdä väistöliikkeitä samaan aikaan samalle puolelle.

- Vaikka tutkimuksessamme ei tällaista tilannetta luotu, epäilen näin käyvän silloin, kun vastaantulijat eivät katsokaan sivuun, vaan toisiaan kohti. Kumpikaan kulkijoista ei anna toiselle vihjettä kulkureitistään, kertoo Jari Hietanen.

- Olen viime aikoina yrittänyt hankkia itseni tällaisiin tilanteisiin kadulla kulkiessani, ja kokemukseni mukaan tilanne laukeaa heti, kun käännän katseeni vastaantulijan sivulle, kertoo Hietanen.

Väistösuunnan osoittavat tuoreessa Psychological Science -lehdessä julkaistussa artikkelissa Lauri Nummenmaa ja Jari Hietanen Tampereen yliopiston psykologian laitoksen Human Information Processing -laboratoriosta ja Jukka Hyönä Turun yliopiston psykologian laitokselta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.