Vältä home asunnon tarkistuksella ja hoidolla

Asunnon kunnon tarkastamiseksi ja terveellisen sisäilman varmistamiseksi on monia keinoja.

Tehokas työkalu asuntoa hankkiessa on oma nenä. Asuntoon tutustuessa kannattaa olla valppaana, sillä vanhatkaan talot eivät haise, ellei jotain ole pielessä.

Lisäksi kylpyhuoneen poistoventtiili kannattaa testata paperiarkkikokeella, sillä A4-arkin pysyminen kiinni venttiilissä kertoo siitä, että venttiili on tiivis ja puhdas.

Muutenkin tilat, joissa asunnossa tarvitaan tavalla tai toisella vettä, kannattaa tutkia erityisen tarkkaan.

Asunnon ostajan kannattaa kysyä asunnosta kuntotarkastusta, ja tutustua sen tuloksiin huolella. Myös pinnat kertovat asunnosta paljon. Jos niitä on vasta remontoitu, kannattaa selvittää myös sen syy.

Sisäilmavuosi 2002 -kampanjan toimijat helpottavat asunnon hankkijan työtä. Allergia- ja astmaliitto, Asumisterveysliitto, Hengitysliitto Heli ja Sisäilmayhdistys ovat yhdessä laatineet sisäilmaston tarkastuslistan asunnon hankkijalle. Listassa on yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten asunnon kunnosta voi varmistua.

Asunto vaatii hoitoa

Päinvastoin kuin usein luullaan, huono sisäilma ei ole selittämätön ongelma. Se on rakentajien ja tilan käyttäjien tietoisten valintojen ja toiminnan tulos. Huonon suunnittelun ja huolimattoman rakentamisen lisäksi sisäilmaa pilaavat rakennuksen huollon laiminlyöminen ja väärät asumistottumukset.

Haitallisin sisäilmaongelmien syy on kosteusvaurioiden aiheuttama home. Sen paikallistaminen vaatii usein rakenteiden avaamista ja tehtävään perehtyneen luotettavan ammattilaisen.

Kosteusvaurioita enemmän sisäilmaongelmia aiheuttaa pielessä oleva ilmanvaihto.

Asunnon hyvä kunto hankintahetkellä ei vielä takaa, että asunto on terveellinen myös jatkossa. Edellytykset hyvälle sisäilmalle turvaa kiinteistön jatkuva huolellinen hoito. Siksi asuintaloissa tehdyistä ja sitä lähitulevaisuudessa koskevista korjaustoimista kannattaa olla selvillä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat