Mainos

Vältä grillauksen terveysriskit

Kesällä grillit käyvät kuumina, ja makkaraa kuluu nelinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Elintarvikevirasto muistuttaa mieliin muutamia perusohjeita, joilla voi välttää grillattuihin tuotteisiin liittyviä terveysriskejä. Grillattuihin tuotteisiin muodostuu nimittäin helposti terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä, joiden runsaaseen saantiin liittyy lisääntynyt syöpäriski.

Paras polttoaine grillaamiseen on puhtaasta puusta tehdyt halot tai laatumerkein varustettu grillihiili, josta näkee mitä raaka-aineita tuotteessa on käytetty. Käpyjä tai kyllästettyä puuta ei tulisi käyttää grillaamiseen, sillä ne aiheuttavat suuria määriä PAH:ia ja kyllästetty puu voi palaessaan levittää ilmaan myös muita ympäristömyrkkyjä.

Avotulella grillaamista on syytä välttää. PAH-aineiden saantia voi huomattavasti vähentää grillaamalla varovasti sammuneiden takkapuiden tai grillihiilien hehkussa. Vieläkin parempi olisi käyttää grillialustaa, joka estää öljyn tippumisen grillihiilien päälle, sillä rasva hajoaa korkeissa lämpötiloissa nopeasti PAH-yhdisteiksi. Mustaksi palanut ruoka on usein merkki korkeista PAH-pitoisuuksista. Vältä siis kärventämistä!

MTV3-Finfood

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.