Mainos

Valokuvaajien tekijänoikeuksiin selkoa

Valokuvaaja, jonka kuvaa mainostoimisto oli luvatta käyttänyt, on voittanut tekijänoikeuskiistansa Turun hovioikeudessa. Kyseessä on ennakkotapaus. Mainostoimisto oli vuonna 1995 valmistanut viinietikettejä, joissa se oli käyttänyt luvatta valokuvaajan ottamaa kuvaa. Etiketeissä ei myöskään mainittu valokuvaajan nimeä, eikä kuvaajalle maksettu korvauksia.

Tekijä nosti asiasta tekijänoikeuksiinsa vedoten oikeusjutun. Tapaus eteni Tampereen käräjäoikeudesta Turun hovioikeuteen, joka tuomitsi mainostoimiston maksamaan valokuvaajalle hyvitystä noin 20 000 markkaa. Käräjäoikeus piti valokuvaa teoksena, mutta hovioikeus katsoi sen puolestaan tekijänoikeuslain tarkoittamaksi valokuvaksi.

Uusi tekijänoikeusopas

Vastaavista tapauksista on otettu opiksi. Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto on nyt julkaissut yhteistyössä Mustan taiteen kanssa uuden laajennetun painoksen Valokuvaajan tekijänoikeusoppaasta.

Teos on tarkoitettu sekä valokuvaajille että valokuvan käyttäjille. Siinä käsitellään esimerkiksi valokuvateoksen ja valokuvan käsitteisiin liittyvää eroa ja sähköisen kuvankäsittelyn pelisääntöjä. Laajennettuun painokseen on lisätty osa, joka käsittelee valokuvien käyttöoikeuksien myymistä. Se sisältää muun muassa ohjelomakkeita kustannusarvioihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.