Mainos

Valokuvaajat kertovat: Miljöökuvaus on tätä päivää

Unelmien hääkuva voi syntyä joko studiossa tai miljöökuvauksena. Hääkuvaajat kertovat eri kuvaustyylien plussat ja miinukset.

Valokuvaaja Eveliina Mustosen mielestä miljöökuvien vahvuutena on aidon tunnelman välittyminen.

– Hääparin kanssa voidaan yhdessä miettiä mille linjalle lähdetään: halutaanko perinteinen kuva vai lähdetäänkö revittelemään. Hääkuvan ei tarvitse aina olla perinteinen, vaan tarvittaessa kuva voidaan ottaa vaikka metrotunnelissa.

– Studiokuvien plussa on, että studiossa valon käyttö on helppoa ja hallittua. Lisäksi studiossa on lämmin, eivätkä luonnonilmiöt häiritse kuvausta. Miinuspuolena on mielestäni se, että studiokuva on hieman tylsä ja vanhanaikainen. Hääkuva ei mielestäni sovi studioon. Viime kesänä kuvasin vain kerran hääkuvan studiossa, kertoo valokuvaaja Sakari Röyskö.

– Olen miljöökuvauksen kannattaja, sillä tulokset näyttävät tarvittaessa samalta kuin studiossa. Esimerkiksi heijastimia käyttäen saa hyvän lopputuloksen luonnonvalossakin.

Eirikuvan myyntipäällikkö Veli-Markku Paulamäki kertoo, että usein hääpari suosii miljöökuvausta, jossa kuvataan kauniissa ympäristössä ja hetkessä.

– Studiossa on vakio-olosuhteet satoi tai paistoi, mutta toisaalta rajoitetumpaa kuvan ja mallin ohjaamisessa ja lavastamisessa. Miljöökuvaa varten kuvaaja käy tarkkaan katsomassa valaistusolosuhteet, jotta hän saa hyvät kuvat. Kuvaan saa tarvittaessa myös tarinan. Säävaraus on kuitenkin aina olemassa.

Sääolosuhteet eivät ole esteenä

Mustonen tietää, että ailahtelevat ilmat ovat miljöökuvaukselle haaste.

– Jos sataa, varakuvauspaikka on hyvä olla mietittynä. Miljöökuvauksessa kannattaa olla myös assistentti kuvaajan apuna, Mustonen neuvoo.

Röyskön mukaan vaihtelevat sääolosuhteet eivät ole este miljöökuvaukselle.

– Luonnonolosuhteet voi kääntää voitoksikin. Kyllä sateella ja harmaassakin säässä saa hyviä kuvia, sanoo Röyskö.

Heidi Archer Juhlakuvapalvelusta kertoo, että pitää miljöökuvauksesta niin paljon, ettei tee enää lainkaan studiokuvausta.

– Miljöökuvauksen plussapuoli on, että vaihtoehtoja on tarjolla paljon. Elementteinä voi käyttää mitä vain, vaikkapa vettä, puistoympäristöä tai keinua. Miljöökuva ei silti vaadi mahdottomia ympäristöltä, myös hyvin pientä yksityiskohtaa voi käyttää apuna. Ilma on miljöökuvauksen suurin haaste, mutta toisaalta pitkän hääpäivän aikana löytyy yleensä aina sateettomia hetkiä.

Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Sakari Röyskö, Petra Tiihonen, Heidi Archer, Eveliina Mustonen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.