Valokuva-albumit siirtyvät verkkoon

Valokuvien säilyttäminen verkossa pitää sisällään myös riskejä. Esimerkiksi Ruotsin poliisi varoitti muutama viikko sitten pedofiileistä, jotka imuroivat lasten rantakuvia internetistä.

Yhä useampi suomalainen säilyttää valokuviaan internetissä. Kännykällä tai digikameralla napsaistuja otoksia ei välttämättä enää teetetä paperille ja taltioida albumiin, vaan ne pistetään verkkoon.

Suomalaisilla nettigallerioilla ja kuvienjakopalveluilla on satojatuhansia käyttäjiä, jotka lataavat verkkoon niin perhepotretteja kuin luontokuviakin. Kuvien jakaminen ystäville ja sukulaisille on helppoa, ja otokset säilyvät verkossa, kun tietokoneen hajoaminen tuhoaa sen muistissa olevat kuvat.

Trendillä on riskinsä: Ruotsin poliisi varoitti muutama viikko sitten laittamasta lomakuvia verkkoon, koska viattomat rantakuvat voivat päätyä pedofiilien käsiin ja lapsipornosivuille.

- Kannattaa miettiä, millaisia kuvia verkkoon laittaa. On niin ihana pistää sinne kuvia, joissa meidän pieni pallero pulikoi kotirannassa, mutta valitettavasti niitä kuvia sitten imuroidaan muunkinlaisiin yhteyksiin, varoittaa Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja Hanna Markkula-Kivisilta.

- Itse kunkin on välillä hirveän vaikea muistaa, että netti on maailmanlaajuinen ilmoitustaulu. Sinne ei tule laittaa mitään sellaista kuvaa, jota ei olisi valmis jakamaan jokaisen naapurin postilaatikkoon.

Järki ja rajoitukset käyttöön

Markkula-Kivisilta ei kuitenkaan kokonaan tuomitse netin kuva-albumeita, niitä on vain käytettävä järjen kanssa. -Todennäköisyys siihen, että joku katsoo "onpa söpö pieni tyttö" ja käy sen kidnappaamassa, on varmasti pieni.

Järkeä voi käyttää myös sen suhteen, kenelle antaa selausoikeuden omiin kuva-albumeihinsa.

Suomalaisia nettigallerioita ja kuvienjakopalveluita

- Riski on hirveän paljon pienempi silloin, kun käyttäjäjoukko on rajattu. En minä jaksa uskoa, että hakkerit niin paljon tavallisten ihmisten kuvista innostuisivat, että yrittäisivät niihin albumeihin murtautua, Markkula-Kivisilta rauhoittelee.

Käyttäjäjoukon rajaaminen näyttääkin olevan monen suomalaisen suosima varotoimenpide. MTV3:n nettisivuilta löytyvän Kuvaboxin lähes kolmesta miljoonasta kuvasta vain murto-osa on kaiken kansan katsottavissa. Suurin osa on talletettu albumeihin, joiden käyttäjä voi itse määritellä, kuka niitä pääsee katsomaan.

Käyttäytyminen muuttumassa

Pari vuotta toimineen palvelun suosio kasvaa tasaista tahtia. Mahdollisuus jakaa kuvia kaikille avoimissa kansioissa otettiin käyttöön viime toukokuussa, ja julkisten kansioiden määrä kasvaa noin sadalla albumilla päivässä.

- Lähdimme aikoinaan liikkeelle tutkimustiedon perusteella: näytti siltä, että ihmiset halusivat jakaa kuvia nimenomaan oman sosiaalisen ryhmänsä kanssa. Mutta kun käyttäytyminen verkossa on muuttunut yhteisöllisemmäksi, on tämäkin muuttunut, kertoo Kuvaboxin isäntä Juha Pesonen Futurice oy:stä. -Ihmiset haluavat harjoittaa omaa julkaisutoimintaa.

Pesosen mukaan heidän palvelunsa julkisissa ja yksityisissä kansioissa on selviä eroja: mitä yksityisemmistä asioista on kyse, sitä useammin tiedot salataan ja kuvat jaetaan vain pienelle, rajatulle ryhmälle. Julkisella puolella on esimerkiksi luontokuvia, lomakuvia sekä harrastus- ja lemmikkifotoja.

Kuvaboxin ylläpitäjien tietoon on tullut vain vähän väärinkäytöksiä. - Meillä auttaa se, että palvelu toimii puhelinnumerolla, joten käyttäjät on aina tunnistettavissa, sanoo Pesonen.

Vastuu aina käyttäjällä

Pesonen arveleekin, että pahimmat väärinkäytökset löytyvät anonyymimmistä palveluista. Monet suomalaiset käyttävät kuviensa jakoon myös kansainvälisiä sivustoja, joilla rekisteröityminen on helpompaa - ja riskit suurempia.

Toki kaikilla sivuilla varoitetaan ja ohjeistetaan käyttäjiä. Esimerkiksi nuorten suosimien irc-gallerian, ii2:n ja Kuvakkeen käyttösäännöissä kielletään epäsopivien kuvien julkaiseminen. Sivujen ylläpitäjät myös poistavat jälkikäteen liian rohkeina pitämiään kuvia. Silti päävastuu on käyttäjillä.

- Tietenkin meillä on käyttöehdot ja säännöt, mitä ei saa tehdä, mutta sisältö on ihmisten omassa harkinnassa, Pesonen painottaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat