Mainos

Valoista ongelmia: Ajetaan sisävalo päällä, jotta nähdään mittarit

Uusissa autoissa erityiset huomio- eli päivävalot ovat tänä talvena aiheuttaneet liikenteessä päänvaivaa, mutta myös varsinaisia vaaratilanteita.

Vuoden 2011 heinäkuun jälkeen tyyppihyväksytyissä henkilö- ja pakettiautoissa tulee olla päiväkäyttöön tarkoitetut huomiovalot. EU-direktiivin mukaan näiden valojen kanssa eivät kytkeydy samanaikaisesti automaattisesti päälle etu- tai takavalot.

– Haastavissa keliolosuhteissa tämä aiheuttaa ongelmia, kun näkyvyys on muutenkin huono eikä auton perä näy, liikkuvan poliisin ylikonstaapeli Jussi Pohjonen kertoo MTV3 Uutisille.

Valoissa käytettävä led-tekniikkaa aiheuttaa myös toisenlaisia ongelmia.

– Led-ajovaloissa energiatehokkuus on niin hyvä, että hukkalämpöä ei synny. Niiden pinta ei lämpene, joten valon umpion päälle tuleva lumi ei sula pois niin kuin vanhemmissa autoissa. Tuiskukeleillä auton perä muurautuu umpeen, eivätkä ajovalot näy lumimassan alla.

Käytä pyrykeleillä takasumuvaloja

Pohjosen mukaan suurin syy on ihmisten tietämättömyys.

– En usko, että ihmiset ilkeyttään jättävät valoja laittamatta päälle, mutta he eivät yksinkertaisesti tiedä minkälaiset valot heillä autossaan on. Eivät ole lukeneet ohjekirjaa tai jalkautuneet sen verran katselemaan, että tietäisivät miltä auto näyttää ulospäin.

Pohjonen lisää, että keliolosuhteiden muuttuessa haastaviksi, pitäisi oman autonsa näkyvyyttä parantaa esimerkiksi käyttämällä takasumuvaloja.

– Niin paljon on ollut pahoja pyrypäiviä, mutta yllättävän vähän näkee käytettävän takasumuvaloja. Varmaankaan ei tiedetä, mitä lisää se tuo näkyvyyteen. Tietämättömyys näkyy myös siinä, että meillä on varmasti tuhansia autoilijoita, jotka eivät tiedä miten takasumuvalot laitetaan päälle.

– Olen nähnyt myös autoilijoita, jotka ajavat pimeällä sisäkattovalo päällä, kun eivät muuten selityksensä mukaan näe mittaristoa.

Pohjosen mukaan "takavalottomuus" on ollut osasyynä tänä talvena sattuneissa suurissa ketjukolareissa Helsingin ja Tampereen seuduilla.

– Lumipyryssä takasumuvalo on äärimmäisen tehokas.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.