Mainos

Valo on ensi vuoden kotimainen lastenelokuva

Kaija Juurikkalan ohjaus perustuu Aleksanteri Ahola-Valon lapsuuden päiväkirjoihin.

Kaija Juurikkala

Suomen elokuvasäätiö tukee vuodessa yhden pitkän lastenelokuvan tuotantoa. Ensi vuonna rahoitettava lastenelokuva on Kaija Juurikkalan ohjaama Valo.

Se kertoo 9-vuotiaasta koulupojasta Valosta, jonka johdolla pienessä Viiritsan kylässä alkaa lasten omatoimisuuteen perustuva koulu.

Elokuva perustuu inkerinsuomalaisen taiteilijan Aleksanteri Ahola-Valon lapsena kirjoittamiin päiväkirjoihin, jotka on julkaistu Suomessa nimellä Koulupojan päiväkirjat. Ahola-Valo eli värikkään elämän Venäjällä, Neuvostoliitossa, Suomessa ja Ruotsissa.

Kuvaukset alkavat heinäkuussa Oulun seudulla Haukiputaan, Iin ja Yli-Iin kunnissa ja Pohjois-Ruotsin Luulajassa. Ensi-illan on määrä olla syksyllä 2005 Suomessa. Elokuva on suomalais-ruotsalais-norjalainen yhteistuotanto.

Aikuisrooleissa nähdään muun muassa Rea Mauranen, Hannu Kivioja, Teijo Eloranta, Olka Horila ja Norjan kansallisteatterin näyttelijä Henrik Mestad. Lapsirooleja varten koekuvattiin 4500 lasta Oulun seudulla. Päähenkilö Valon rooliin valittiin yhdeksänvuotias oululainen Vili Järvinen.

Viime vuonna elokuvataiteen valtionpalkinnolla palkitun ja lasten- ja nuortenelokuvistaan tunnetun Juurikkalan lisäksi tekijäkaartiin kuuluvat käsikirjoittaja Markku Flink, kuvaaja Harri Räty, äänisuunnittelija Pekka Karjalainen, lavastaja Tarja Väätänen, pukusuunnittelija Riitta Röpelinen ja englantilaisruotsalainen dramaturgi David Wingate, joka työskenteli muun muassa Fucking Åmålin dramaturgina.

Valon vastuullinen tuottaja on Periferia Productions. Suomen elokuvasäätiön lisäksi elokuvan rahoittavat Ruotsin ja Norjan elokuvainstituutit, Filmpool Nord sekä Pohjoismainen elokuva- ja tv-säätiö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.