Valmiuslaista löytyi sananvapausongelmia

Kriisiolojen varalle räätälöitävä uusi valmiuslaki on osoittautumassa ongelmalliseksi sananvapauden näkökulmasta.

Ongelmia aiheuttavat sähköisten tieto- ja viestintäpalvelujärjestelmien turvaamista koskevat säännökset, jotka puuttuvat merkittävällä tavalla sananvapauteen. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta kiinnitti huomiota asiaan viime viikolla lakiesityksestä antamassaan lausunnossa.

Valiokunta puuttui pykäliin, joiden nojalla esimerkiksi verkko- ja viestintäpalveluyhteydet voidaan katkaista määräajaksi tai toistaiseksi tiettyyn maahan tai kansainvälisiin verkko- ja viestintäpalveluihin. Näin voitaisiin tehdä esimerkiksi tietoturvavirusten leviämisen ehkäisemiseksi.

Myös radiolupa voitaisiin peruttaa tai luvan ehtoja muuttaa, jos vaikkapa puolustusvoimat tarvitsisi lisää taajuuksia.

Teleyritys voitaisiin niin ikään velvoittaa estämään tilapäisesti sähköpostien tai tekstiviestien lähettäminen, välittäminen ja vastaanottaminen. Näin voitaisiin menetellä tietoturvasyistä, jotka jäävät lakiesityksessä kuitenkin tarkemmin määrittelemättä.

Liikaa tulkinnanvaraa

Valiokunnan mielestä ehdotetuilla säännöksillä vaikutettaisiin merkittävällä tavalla sananvapauden käyttämiseen. Kun pykäliin ei sisälly erikseen mainintaa tieto- ja viestintäjärjestelmiin kohdistuvasta uhasta, jää tulkinnanvaraiseksi, missä kaikissa poikkeusolotilanteissa ja miksi sananvapautta rajoittaviin toimenpiteisiin voitaisiin ryhtyä.

Liikenne- ja viestintävaliokunta katsoi, että poikkeusolojen, eli taloudellisten kriisien ja suuronnettomuuksien ja vaikkapa pandemioiden osalta esitettyjen valtuuksien tarve jää vaille selkeää perustelua. Tämä pitäisi ottaa huomioon perustuslakivaliokunnassa ja varsinaisen mietinnön laativassa puolustusvaliokunnassa.

Esitys uudeksi valmiuslaiksi on sotilaallisten, taloudellisten ja muiden kriisien varalle tarkoitettu mittava paketti, jossa määritellään yhteiskunnan toiminta poikkeusoloissa.

Hallituksen tarkoituksena on ollut, että laki voitaisiin säätää tavallisena lakina. Perustuslakivaliokunnassa kuullut asiantuntijat ovat olleet kuitenkin sillä kannalla, että tämä tuskin onnistuu kansalaisten perusoikeuksiin kajoamisen vuoksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat