Mainos

Valmistuttajan väite: Väyrys-mukit kotimaisia, koska kuvat painetaan Suomessa

Paavo Väyrysen kampanjamukeja valmistavan Ed Mark -yrityksen mukaan Väyrys-mukeja voi kutsua kotimaisiksi ja niille voitaisiin jopa myöntää Avainlippu-tunnus, vaikka itse valkoisia mukeja ei ole valmistettu Suomessa. Suomessa tehdään mukien kuvienpainatustyö.

MTV3 kertoi eilen, ettei yksikään presidentinvaalien kampanjatuotteista ole kotimainen, mutta Väyrysen mukien valmistuttaja on asiasta eri mieltä.

– Sanon Aasiasta tulevia valkoisia mukeja aihioiksi. Euroopassa ei valmisteta tarkoitukseen sopivia mukeja, joten ne tuodaan muualta. Kuvien painatus vaatii monia työvaiheita ja käytämme vain suomalaista työvoimaa ja kotimaisia pakkauksia, sanoo Ed Markin toimitusjohtaja Magnus Borgström.

Borgströmin mielestä mukit täyttävät reilusti Avainlipun myöntämisperusteiden 50 prosentin kotimaisuusrajan.

Suomalaisen työn liitossa alkuperämerkkiasioista vastaavan hallintopäällikkö Erja Antellin mukaan asia ei kuitenkaan ole näin. Pääkriteerinä Avainlippu-merkin saamiselle on se, että tuote on valmistettu Suomessa. Vasta sen jälkeen sovelletaan 50 prosentin rajaa, jossa otetaan huomioon muun muassa kotimaisen työvoiman käyttö.

– Jos mukeja ei ole valmistettu Suomessa, eivät ne voi saada Avainlippuakaan. On kyllä ihan heidän oma tulkintansa, että merkki voitaisiin mukeille myöntää, Antell sanoo.

Suomalaisen työn liiton toimitusjohtaja Pekka Tsupari pitää vaalituotteiden kotimaisuudesta noussutta keskustelua hyvänä asiana: se korostaa sitä, että pienillä valinnoilla on merkitystä ja myös sitä, ettei kotimaisuusasioita oteta vielä tarpeeksi huomioon esimerkiksi kampanjatuotteiden valmistuksessa.

Väyrysen mukien valmistajan mukaan painatukseen sopivia mukeja ei valmisteta koko Euroopassa, mutta Tsupari kertoo Suomesta löytyvän moniakin sopivia mukinvalmistajia. Samoin esimerkiksi Sauli Niinistön rullaluistin-pinssit ja t-paidat, Paavo Lipposen kaulaliinat ja Eva Biaudet´n suklaat voitaisiin valmistaa Suomessa, jos halua vain löytyisi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.