Mainos

Valmistujaisjuhlista leivotaan nyt omannäköiset: Ei kiitos kermakakkuja!

Kaustisen musiikkilukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Anne Kantola halusi ehdottomasti omannäköisensä ylioppilasjuhlat.

– Halusin yksinkertaiset juhlat, joissa on hyvä tunnelma, mutta ei mitään perinteisiä kermakakkuja tai voileipäkakkuja.

Kantola lähti heti kirjoitusten jälkeen kevättalvella Helsinkiin ruokakauppaan töihin ja on ollut valmisteluissa mukana enemmän virtuaalisesti.

– Vanhemmat ovat laitelleet juhlia. Olen lähettänyt reseptejä sähköpostitse ja puhelimessa on juteltu käytännön asioista, kertoo Kantola.

Juhlintaa pitkän kaavan kautta

Juhlissa on erikoista myös se, että ne ovat kaksipäiväiset. Idea tuli jo isoveljen juhlien aikaan.

– Silloin kaikki pääsevät mukaan, sillä osa vieraista on kiinni omien läheistensä juhlissa. Ja näin myös omat kaverit pääsevät juhliin ja kaikille vieraille riittää aikaa enemmän, perustelee Anne Kantola.

Hän ei halua myöskään perinteistä studiotyyppistä yo-kuvaa, omassa kotirannassa veneessä ja pihakeinussa otetut kuvat riittävät.

– Kuvat otettiin eilen, kun olin käymässä kotona. Pitää katsoa, ovatko ne sen verran hyviä, että ne kelpaavat ylioppilaskuvaksi, sanoo Kantola.

Yllätyskoruja ja perinneherkkuja

Puvun Anne on tilannut jo kevättalvella netistä, korut tulevat vasta juhliin.

– Veljen tyttöystävä on korumuotoilija, hän lupasi tuoda korut. Jännityksellä odotan, millaiset ne ovat, nauraa Kantola.

Kotipuolesta Kälviän Ruotsalosta puhelimeen vastaa äiti, Annikki Kantola, jolla on juhlajärjestelyt loppusuoralla. Stressiä ei ole päässyt syntymään, vaikka perhe tekee kaiken itse.

– Olemme aloittaneet valmistelut hyvissä ajoin. Tänään mies on ajanut nurmikon, käydään vielä kaupassa ja siivotaan. Ja olenhan minä pari marenkikakkuakin tänään leiponut, kertoo Annikki Kantola.

Hän on iloinen, että Anne pyysi juhliinsa äidin erikoisia: marenkisia Brita-kakkuja, jotka ovat olleet perheen juhlahetkissä mukana lapsuudesta alkaen. Lisäksi on syntynyt suolaisia piirakoita ja muita herkkuja Annen toivomusten mukaan. Pohjalainen Annikki ei edes ajatellut pitopalveluun turvautumista.

– Ei käynyt mielessäkään. Kyllä täälläpäin vielä tehdään juhlat itse, tietää Annikki Kantola.

Juhlapäivistä parhain – perjantai

Kantolan perheen perjantaipäivä on ollut yhtä puuhakas kuin muissakin perheissä, joissa valmistujaisia viimeistellään. Anne Kantolan päivä on kulunut Kaustisen musiikkilukion asuntoa tyhjennellessä: vuokra-asunnon on oltava tyhjänä lauantaina.

– Kohta lähdetään vielä istuttamaan puu muistoksi koulun eteen, se on jokavuotinen perinne täällä, kertoo Kantola myöhään iltapäivällä.

Neljän tytön yhteisessä vuokra-asunnossa on myös testailtu tänään kampauksia ja soviteltu ylioppilaslakkeja ja kenkiä.

– Pientä näpertämistäkin vielä on, laitan veljen mukaan vielä kiitoskortit ja tarrat. Äiti liimailee ne illalla kotona paikoilleen.

Hallayötä pelätessä

Kälviän Ruotsalossa Annen vanhemmat ovat ahkeroineet aamusta alkaen.

– Mies on ollut pihatöissä, minä olen kantanut kasvihuoneesta kesäkukat pihalle. Toivottavasti ei tule hallayö, etteivät ne palellu, huolehtii Annikki Kantola.

Myös leipomista riittää edelleen.

– Tein vielä pari kakkua ja gluteenitonta suolaista. Niin, ja ompelin vetoketjun juhlahameeseen, kertoo Annikki Kantola.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.