Mainos

Valmisteverosta tulossa ongelma

Verottoman kaupan loppuminen EU-maiden lento- ja laivaliikenteestä on tuomassa tilalle moninkertaisen verotuksen. Valmistevero pitäisi maksaa kaikkiin maihin, joihin alus pysähtyy. Suomessa valmisteverolain uudistus on tulossa hallitukseen tällä viikolla.

EU-maiden välisillä laiva- ja lentomatkoilla voi tehdä verottomia ostoksia näillä näkymin ensi heinäkuuhun asti. Sen jälkeen mukaan ostettavasta alkoholista ja tupakasta peritään valmistevero ja arvonlisävero. Etenkin valmisteverossa lainsäätäjillä on menossa sormi suuhun. EU:n direktiivin mukaan valmistevero pitää maksaa maahan, jossa tuote myydään. Liikkuvassa kaupassa tulkinta on vaikeaa. Varsinkin lentoliikenteessä verotus menee monimutkaiseksi, kun koneet lastaavat aina laskeutuessaan.

Finnairin koneissa myyntiä ei tällä tietoa jatketa. Laivaliikenteessä verovapaus loppuu Merenkurkun reitiltä ja muutamilta Saksaan liikennöiviltä aluksilta, joiden matkalle ei osu Ahvenanmaan tai Tallinnan kaltaisia porsaanreikiä. Lakiesityksen mukaan varustamot voivat välttää tuplaverotuksen myymällä Ruotsista laivatut tavarat ennen Suomen aluevesiä, ja päinvastoin.

Alkoholin ja tupakan valmisteverot poikkeavat huomattavasti EU-maiden välillä. Alhaisimmat verot on Portugalissa ja korkeimmat Suomessa.
(MTV3/Pirkko Tammilehto)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.